Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Katalāņu separātisti ierosina rīkot vēl vienu referendumu

Katalāņu separātistu partijas ierosinājušas sarīkot vēl vienu referendumu par "Katalonijas Republikas" konstitūciju.

Vienošanās starp partijām, kas ceturtdien nonākusi aģentūras AFP rīcībā, cita starpā paredz arī paralēlas trimdas valdības izveidi, kuru vadītu šobrīd Beļģijā esošais bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons.

Pudždemons devās uz Beļģiju pēc vienpusējās Katalonijas neatkarības pasludināšanas 27.oktobrī, lai izvairītos no apcietināšanas, pamatojoties uz apsūdzībām kūdīšanā, dumpī un līdzekļu izšķērdēšanā, ko viņa izvirzījušas Spānijas varasiestādes saistībā ar neatkarības referenduma sarīkošanu.

Vienošanos starp abām lielākajām separātistu partijām - Pudždemona vadīto centriski labējo Kopā par Kataloniju un Katalonijas Kreisajiem republikāņiem (ERC) - pagaidām vēl nav apstiprinājusi nelielā galēji kreisā partija Tautas vienotības kandidāti (CUP).

Vienošanās paredz uzsākt tautas apspriešanu par neatkarīgās Katalonijas nākotni, kas noslēgtos ar Katalonijas Republikas konstitūcijas izstrādi.

Pēc tam tiktu sarīkots referendums, kurā katalāņi varētu nobalsot atsevišķi par katru jaunās konstitūcijas pantu.

Sagaidāms, ka Madride arī šo referendumu pasludinās par nelikumīgu, tāpat kā 1.oktobrī sarīkoto neatkarības referendumu.

Beļģijā veidojamās trimdas valdības uzdevums būtu "internacionalizēt Katalonijas neatkarības jautājumu" un veicināt Katalonijas Republikas izveidi sadarbībā ar Katalonijas reģionālo valdību Barselonā.

Par jauno Katalonijas reģionālās valdības vadītāju Katalonijas parlaments paredzējis lemt 12.martā.

Tomēr nav skaidrs, kāds būs šīs parlamenta sēdes rezultāts, jo vienīgais uz premjera amatu izvirzītais kandidāts ir apcietinājumā esošais Džordi Sančess.

Lai nodotu premjerministra zvērestu, Sančesam ir jāsaņem atļauja atstāt cietumu, taču mazticams, ka Madride tam piekritīs.

Savukārt, kamēr netiks izveidota jaunā Katalonijas valdība, tiks saglabāta Madrides tiešā pārvalde, kura tika ievesta pēc tam, kad Katalonijas reģionālā parlamenta iepriekšējais sasaukums nobalsoja par neatkarības pasludināšanu.

 

Top komentāri

tā jau ir
t
Spānijas atlikums ap Madridi maksās milzīgas kompensācijas gan Kataloņu Republikai, gan Basku Republikai, gan Galīsiešu Republikai.
PIGS forever
P
Agrāk vai vēlāk Katalonija kļūs neatkarīga un tagad ir skaidrs, ka tā vairs nepārņems daļu no Spānijas parādiem. Tas nozīmē, ka Spānijas parādu nasta paliks tā pati, bet uz mazāko iedzīvotāju skaitu, turklāt uz mazāk attīstītiem reģioniem. Katalonijas sekos arī Basku zeme, kas arī ir bagāts reģions (vēl bagātāks par Kataloniju). Tā kā spāņi var gatavoties grieķu liktenim.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits