Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Katalonijas parlaments atlicis balsojumu par jauno premjerministru

Katalonijas parlaments atlicis pirmdien plānoto balsojumu par jauno reģiona premjerministru, reaģējot uz Spānijas Augstākās tiesas lēmumu no apcietinājuma neatbrīvot šim amatam izvirzīto separātistu līderi Džordi Sančesu.

Katalonijas parlamenta spīkers Ružē Turrēns pavēstījis, ka balsojums atlikts, kamēr Augstākās tiesas lēmums tiek pārsūdzēts.

Katalonijas neatkarību atbalstošās nevalstiskās organizācijas Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC) līderis Sančess ir vienīgais kandidāts, kurš izvirzīts šim amatam. Tomēr viņam ir maz izredžu tiešām kļūt par Katalonijas premjerministru, jo viņš kopš oktobra atrodas pirmstiesas apcietinājumā apsūdzībās par kūdīšanu.

Sančesa kandidatūra tika izvirzīta pēc tam, kad bijušais reģiona valdības vadītājs Karless Pudždemons atteicās no nodoma kandidēt uz premjerministra amatu.

Sančesa advokāts lūdza Augstāko tiesu, kas pārrauga viņa lietu, atbrīvot viņu no pirmstiesas apcietinājuma, lai viņš varētu piedalīties reģiona parlamenta sēdē. Tiesa tomēr noraidīja viņa lūgumu. Nav arī skaidrs, vai Sančess iegūs pietiekami daudz balsu, lai tiktu apstiprināts premjera amatā.

Sančesu atbalsta divas separātistu grupas, kurām kopā ir 66 no 135 vietām Katalonijas parlamentā. Nelielā separātiskā galēji kreisā partija Tautas vienotības kandidatūra (CUP), kurai ir četras vietas parlamentā, atteikusies atbalstīt Sančesu un paziņojusi, ka atturēsies no balsošanas.

No minētajiem 66 likumdevējiem, kas atbalsta Sančesu, Pudždemons un vēl viens politiķis atrodas Beļģijā, kas nozīmē, ka teorētiski viņi nevar piedalīties balsojumā. Tādejādi Sančess paliek ar 64 deputātu atbalstu.

Tikmēr partijas, kas iestājušās pret Katalonijas neatkarību no Spānijas, kontrolē 65 vietas parlamentā, kas nozīmē, ka tā var nobloķēt Sančesa iecelšanu premjera amatā.

Pudždemona valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Spānija izdeva Eiropas orderi Pudždemona aizturēšanai, bet vēlāk to atcēla, paskaidrojot, ka tas tikai sarežģīs izmeklēšanu pret Katalonijas separātistu līderiem, kuri apsūdzēti par dumpi, kūdīšanu un līdzekļu izšķērdēšanu.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un Katalonijas parlamenta spīkers Ružē Turrēns reģiona premjerministra amatam atkārtoti izvirzīja Pudždemonu. Taču Spānijas Konstitucionālā tiesa atzina, ka Pudždemonam jābūt klāt Katalonijas parlamenta sēdē, lai viņš varētu tikt no jauna iecelts reģiona premjera amatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits