Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Katalonijas separātisti aicina Spānijas karali būt par vidutāju strīdā ar Madridi

Katalonijas separātisti aicina Spānijas karali Felipi VI kļūt par vidutāju strīdā ar centrālo valdību Madridē pirms oktobra sākumā plānotā referenduma par reģiona neatkarību, piektdien ziņoja Spānijas mediji.

Katalāņu separātisti vēstulē aicināja "sākt dialogu bez priekšnosacījumiem", lai vienošanos varētu panākt vēl pirms referenduma.

Barselonas kreisi noskaņotā mēre Ada Kolau apstiprināja vēstules eksistenci un norādīja, ka tās kopija ir nosūtīta arī Spānijas premjerministram Marjano Rahojam.

"Nepieciešams politisks risinājums," Koalu paziņoja radio Catalunya Radio.

Viņa uzsvēra, ka Rahojam nav iespēju "noraidīt dialogu".

Katalonijas valdība ceturtdien sāka referenduma kampaņu, rīkojot mītiņu Taragonas pilsētā.

"Vai tiešām kāds nopietni tic, ka mēs 1.oktobrī nebalsosim?" Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons jautāja tūkstošiem sanākušo atbalstītāju.

"Mēs balsosim! Mēs balsosim!" skandēja pūlis.

Pirmdien Katalonijas neatkarības atbalstam Barselonas ielās izgāja miljons cilvēku.

Jau vēstīts, ka Katalonijas reģionālais parlaments 6.septembrī pieņēma likumu, kas sagatavos ceļu referenduma rīkošanai par reģiona neatkarību no Spānijas 1.oktobrī.

Spānijas Konstitucionālā tiesa ir apturējusi šī likuma darbību, tomēr Katalonijas valdība ir solījusi referendumu rīkot jebkurā gadījumā.

Savukārt Spānijas valdība paziņojusi, ka nevar pieļaut neatkarības referenduma organizēšanu, jo tas būtu pretrunā ar konstitūciju.

Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons paziņojis, ka pēc referenduma, ja tauta nobalsos par atdalīšanos no Spānijas, Katalonija pasludinās neatkarību pāris dienu laikā.

Turpretī, ja uzvarēs "nē" nometne, tiks rīkotas jaunas reģionālās vēlēšanas.

Top komentāri

jautājums
j
Vai Katalonijas Republika paliks ES sastāvā? No vienas puses, tā ir jauna valsts un tai būtu jāsāk sarunas par iestāšanos no sākuma, savukārt Spānija tās noteikti nobloķētu. No otras puses, ES negrib zaudēt savas teritorijas (kāda cīņa pret Anglijas iestāšanos un kādi mēģinājumi panākt, lai Anglija daļēji tomēr paliktu ES), turklāt, kādā veidā Katalonijas pilsoņiem, kas pašlaik ir vienlaikus arī ES pilsoņi, tiktu atņemta ES pilsonība?
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
ARĪ LATVIJA SAVU BRĪVĪBU ATGUVA AR DIEVA PALĪDZĪBU ! mēs pie ugunskuriem lūdzām Dievam Latvijai Brīvību ! NOVĒLU ARĪ KATALONIJAI PAŠA DIEVA PALĪDZĪBU !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits