Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Krievijas dienestu starpā nav skaidrības par Lietuvai noteiktajiem piena importa ierobežojumiem

Lietuvā pirmdien gaida ierodamies inspektorus no Krievijas Patērētāju aizsardzības dienesta Rospotrebnadzor, kura vadītājs Genādijs Oņiščenko pirms divām nedēļām paziņoja par daļēju Lietuvas piena produkcijas importa aizliegumu. Taču saskaņā ar likumdošanu šāda aizlieguma noteikšana ir cita Krievijas dienesta kompetencē, bet tā rīcībā nav informācijas, kas pamatotu aizlieguma nepieciešamību, raksta Lietuvas biznesa ziņu portāls Vz.lt.

Kā aģentūrai Interfax pirmdien pēc tikšanās ar savu Baltkrievijas kolēģi atzinis Krievijas veterinārijas un fitosanitārijas dienesta Rosseļhoznadzor vadītājs Sergejs Dankverts, nevienam no viņiem šobrīd nav pamata aizliegt Lietuvas piena produktu importu. Proti, viņiem nav datu par pārkāpumiem "produkcijas drošības jomā".

Vēl vairāk, Oņiščenko vadītais dienests, kas, atsaucoties uz produkcijas kvalitātes pasliktināšanos, noteica importa ierobežojumus, pagaidām nav atsūtījis nekādus dokumentus, kas to apliecinātu.

Dankverts atzinis, ka viņa vadītājam dienestam gan ir zināmas pretenzijas pret lietuviešu ražotājiem, kas mēdz sajaukt sertifikātus vai nesniedz pilnīgu informāciju, tomēr tas varētu būt iemesls inspekcijām, bet ne aizliegumam.

"Esam divdomīgā situācijā. Lai gan par pārtikas preču importu saskaņā ar tiesību aktiem esam atbildīgi mēs, taču Oņiščenko kunga dienestam ir tiesības aizstāvēt patērētājus. Tādēļ nevaram izslēgt iespēju, ka balstīsimies uz viņu pārbaužu rezultātiem, kolīdz tos saņemsim," portālam Vz.lt sacījis Dankverta palīgs Aleksejs Aleksejenko.

Viņš atzinis, ka no juridiskā viedokļa ir dīvaini, ka aizliegumu noteicis Krievijas iekšējais dienests, bet tas attiecināts arī uz abām pārējām Krievijas vadītās Muitas savienības valstīm - Baltkrieviju un Kazahstānu. Pēc Aleksejenko sacītā, kopā ar šo valstu kolēģiem tiks nolemts, kad uz Lietuvu sūtīt inspektorus, kuri pārbaudītu visu piena ražošanas ķēdi - no zemniekiem līdz uzņēmumiem.

Rosseļhoznadzor pārstāvis izteicis cerību, ka problēmu izdosies atrisināt drīz, jo no kavēkļiem tirdzniecībā cieš ne tikai Lietuvas, bet arī Krievijas uzņēmumi un patērētāji.

Kā ziņots, no 7.oktobra Krievija noteikusi daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu, skaidrojot to ar produkcijas neatbilstību Krievijas noteiktajiem mikrobioloģiskajiem un sanitāri ķīmiskajiem rādītājiem. Saskaņā ar neoficiālām ziņām Maskava vienlaikus pastiprinājusi kontroli arī pār gaļas un zivju importu no šīs valsts. Savukārt septembrī Krievija sāka detalizēti pārbaudīt kravas, kuru sūtītājvalsts ir Lietuva, sagādājot finansiālus zaudējumus Lietuvas kravu pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, bet nesniedzot nekādus oficiālus paskaidrojumus par savu rīcību. Mēnesi vēlāk pastiprinātais pārbaužu režīms ar prezidenta Vladimira Putina rīkojumu tika atcelts.

Analītiķi uzskata, ka Krievijas spiedienam pret Lietuvu ir politiski iemesli - Lietuvas prezidentūra Eiropas Savienībā, ES Austrumu partnerības programma un novembrī Viļņā gaidāmais ES samits, kurā varētu tikt parakstīts asociācijas un brīvās tirdzniecības līgums starp ES un Ukrainu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits