Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Laboratoriski apstiprināta ĀCM izplatīšanās Igaunijas Sāremā salā

Igaunijas Veterinārais un pārtikas departaments saņēmis laboratorisku apstiprinājumu, ka Sāremā salā ir konstatēta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanās, lai gan līdz šim salā nebija reģistrēts neviens cūku inficēšanās ar šo slimību gadījums.

Laboratorijā apstiprinātas aizdomas par ĀCM izplatīšanos Valjalas pagasta Saklas ciemā esošā cūku fermā ar 2700 cūkām.

"Dabiski, ka mēs bijām gatavi arī tam, ka mūsu aizdomas apstiprināsies," paziņoja departamenta ģenerāldirektora vietnieks Olevs Kalda. Lai novērstu tālāku infekcijas izplatīšanos, apkaimē noteikta karantīna, inficētie dzīvnieki tiks likvidēti un fermā notiks dezinfekcija.

Kalda stāstīja, ka informācija par krasu cūku mirstības palielināšanos fermā saņemta pirmdienas vakarā. Kopš piektdienas fermā mirušas 48 cūkas. Laboratorijas paraugi paņemti gan no mirušajām, gan dzīvajām cūkām, un slimība atklāta 21 cūkai.

ĀCM uzliesmojuma zona ir norobežota, noteikta īpašas uzraudzības zona, kurā nedarbosies neviena cūku audzēšanas vieta.

Uzņēmums Vireen jau trešdien sāks dzīvnieku likvidāciju, to mirstīgās atliekas tiks apstrādātas un iznīcinātas. Sākotnējie dati liecina, ka likvidācijas darbi turpināsies līdz sestdienai.

Igaunijas Dabaszinātņu institūta zinātnieki palīdzēs noskaidrot, kā vīruss nonāca salā, kur cūkkopji tiek aicināti ievērot īpašu piesardzību un īstenot drošības pasākumus.

Šis ir sestais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām Igaunijā šogad. Pērn tika reģistrēti 18 tādi uzliesmojumi un likvidēti vairāk nekā 22 tūkstoši mājas cūku.

Līdz šim Āfrikas cūku mēris Sāremā salā nebija konstatēts nedz mājas, nedz mežacūkām. Sāremā un Hījumā salas līdz šim bija vienīgie Igaunijas apriņķi, kur Eiropas Savienība nav noteikusi karantīnas zonu saistībā ar šīs dzīvnieku slimības izplatīšanos.

Pirmais Āfrikas cūku mēra gadījumus mežacūkai Igaunijā tika atklāts 2014.gada 8.septembrī, kad no Spānijā esošas Eiropas Savienības atsauces laboratorijas tika saņemts diagnozes apstiprinājums mežacūkai, kas atrasta Valgas apriņķa Hummuli ciemā, sešu kilometru attālumā no Latvijas robežas. Pirmais gadījums, kad ar Āfrikas cūku mēri Igaunijā inficējās mājas cūka, reģistrēts 2015.gada 21.jūlijā.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits