Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Laikraksts: Hakeri piekļuvuši ES diplomātu sarakstei

Hakeri, kas, domājams, saistīti ar Ķīnu, piekļuvuši Eiropas Savienības (ES) diplomātu sarakstei, trešdien ziņo laikraksts New York Times.

Hakeri piekļuvuši tūkstošiem sensitīvu vēstuļu no (ES) diplomātu misijām visā pasaulē. Tajās paustas bažas par Ķīnu, Krieviju un Irānu, kā arī ASV prezidenta Donalda Trampa politiku un to, kā uz to reaģēt.

Dokumentu noplūde, kuru atklāja kiberdrošības firma Area 1, atsauc atmiņā tīmekļa vietnes Wikileaks publiskotos slepenos ASV dokumentus 2010.gadā. Tiesa, ES gadījumā dokumentu ir daudz mazāk un to vidū ir mazāk slepenu dokumentu, ziņo New York Times.

Vienā no vēstulēm ES diplomātiskā misija Maskavā vēsta par pretrunīgi vērtēto Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina samitu jūlijā Helsinkos, norādot, ka vismaz Putinam tikšanās bijusi veiksmīga.

Citā vēstulē stāstīts par tikšanos ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, kurš kritizējis Trampa tirdzniecības taktiku, sakot, ka ASV uzvedas tā, "it kā cīnītos brīvā stila boksa mačā bez noteikumiem". Sji solījis nepadoties iebiedēšanai.

Hakeri piekļuvuši arī plašiem ziņojumiem par situāciju Ukrainā, tostarp ar februāri datētam brīdinājumam, ka Krievija jau varētu būt izvietojusi kodolgalviņas Krimā.

New York Times vēsta, ka saskaņā ar Area 1 tehnoloģijas, ko hakeri izmantojuši trīs gadu periodā, līdzinās Ķīnas armijas izmantotajām tehnoloģijām.

Laikraksts ziņo, ka daudzas no vēstulēm, kurām piekļuvuši hakeri, ir parasti iknedēļas ziņojumi no diplomātiskajām misijām visā pasaulē. Tajās izklāstītas sarunas ar amatpersonām un līderiem. Slepenā sarakste tiekot glabāta citā daudz drošākā sistēmā.

Top komentāri

:)
:
Atkal haili-laikli, bet tagad ķīnieši? Esmu pārliecināts, ka 90% visu hakeru uzbrukumu ar mērķi kaut ko izostīt - paši jeņķi vien! Asv pavisam ir 17 drošības institūciju (ANB, CIP, FIB ieskaitot), kuru kopējais zināmais budžets lielāks nekā visai Krievijai militārais, ja kas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits