Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Leiena aicinājusi ES dalībvalstis ziedot Ukrainai Covid-19 vakcīnu devas

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena aicinājusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ziedot Ukrainai daļu no savām Covid-19 vakcīnu devām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā valstī ticis kritizēts par nespēju sagādāt Ukrainai Covid-19 vakcīnas, kas ražotas Rietumos, un ir lūdzis ES palīdzību vakcīnu sagādē.

Zelenskis pirmdien paziņoja, ka Ukrainā vakcinācijas pirmā fāze sāksies šomēnes.

Ukraina, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 40 miljonus, gaida, kad tai tiks piegādāti astoņi miljoni Covid-19 vakcīnu devu, kas tai apsolītas ANO programmas "Covax" ietvaros, un līdz pieciem miljoniem Ķīnā izstrādātās vakcīnas "CoronaVac" devu.

Leiena šodien, attālināti uzrunājot konferenci Kijevā, paziņoja, ka lūgusi ES dalībvalstis ziedot Ukrainai daļu savu Covid-19 vakcīnu devu.

"Pateicoties "Covax", Ukrainas ārsti un medmāsas jau šomēnes saņems pirmās vakcīnas," sacīja Leiena, piebilstot, ka "miljoniem citu devu sasniegs Ukrainu līdz vasarai".

Ukraina līdz šim nav apstiprinājusi lietošanai nevienu vakcīnu, un Zelenskis ir noraidījis prokremlisko politiķu aicinājumus apstiprināt Krievijā izstrādāto vakcīnu "Sputņik V".

Pagājušajā nedēļā Ukraina paziņoja, ka tai izdevies nodrošināt 12 miljonus devu vakcīnu, ko izstrādājuši uzņēmumi "AstraZeneca" un "Novavax".

Tomēr ar tām vakcīnu devām, ko Ukraina ir nodrošinājusi, nepietiek Ukrainas vajadzību apmierināšanai.

Zelenskis, uzrunājot to pašu konferenci, ko Leiena, norādīja, ka Ukrainā valda neuzticība vakcīnām un liela daļa iedzīvotāju nevēlas vakcinēties.

Saskaņā ar nevalstiskās organizācijas "Rating Group" nesen veikto aptauju vairāk nekā puse ukraiņu nevēlas vakcinēties pat, ja Covid-19 vakcīna būs bez maksas.

43 gadus vecais Zelenskis, kurš pērn saslima ar jauno koronavīrusu un cieta no mēreniem simptomiem, paziņoja, ka pats ir gatavs vakcinēties, lai iedrošinātu citus potēties.

"Tāpat kā vairums pasaules līderu, es esmu gatavs ar personisko piemēru parādīt cilvēkiem, ka vakcinēšanās ir svarīga, tā ir droša, tā ir nepieciešama," sacīja Zelenskis.

Ukrainā, kuras veselības aprūpes sistēma ir nolaista, inficēšanās ar jauno koronavīrusu atklāta 1,2 miljoniem cilvēku, no kuriem vairāk nekā 23 000 ir miruši.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits