Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Leiena: Baltkrievijai kā ES kaimiņvalstij Astravjecas AES jānodrošina augstāko drošības prasību ievērošana

Baltkrievijai kā Eiropas Savienības (ES) kaimiņvalstij Astravjecas atomelektrostacijā (AES) jānodrošina augstāko drošības prasību ievērošana, paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Viņa norādījusi, ka diskusijas par Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzceltās spēkstacijas drošību turpināsies. Tikmēr Minska solījusi pārskatīt savu nacionālo rīcības plānu, kas izstrādāts saskaņā ar AES stresa testu rezultātiem.

Kā EK prezidente pastāstījusi pēc ceturtdien Briseles rīkotās Austrumu partnerības līderu videokonferences, Astravjecas jautājums tajā skarts.

"Visupirms, mums jautājums par kodoldrošību ir ļoti nozīmīgs un, paturot prātā, ka Baltkrievija ir tieša [ES] kaimiņiene, tai ir pienākums nodrošināt augstāko drošības prasību ievērošanu," viņa uzsvērusi.

Pēc fon der Leienas teiktā, diskusijās vērojams progress, bet vēl nav sasniegts vēlamais rezultāts.

"Uzturam kontaktus ar Baltkrievijas valdību. Kā zināt, [Baltkrievijai] tika ieteikts īstenot rekomendācijas, un šodien Baltkrievija paziņoja, ka ir gatava pārskatīt stresa testu rezultātus un rudenī par šo tematu tiktu sarīkota augsta līmeņa konference. Tātad tas ir solis uz priekšu, un diskusijas nav beigušās. Mēs neesam tur, kur gribētu būt, bet šobrīd jaunumi ir tieši tādi," sacījusi EK prezidente.

Kā tikmēr vēsta Krievijas ziņu aģentūra Interfax, Baltkrievijas premjerministrs Romāns Golovčenko paziņojis, ka Minska piekrīt pārskatīt nacionālo rīcības plānu, kas izstrādāts saskaņā ar AES stresa testu rezultātiem.

"Mēs esam gatavi konstruktīvai sadarbībai ar ES šai jomā. Baltkrievijai nav ko slēpt. Šajā kontekstā mēs esam apņēmušies ievērot visus dokumentus attiecībā uz kodoldrošību. Esam informējuši savus Eiropas partnerus, ka būtībā piekrītam pārskatīt nacionālo rīcības plānu, kas balstīts uz AES stresa testu rezultātiem," viņš sacījis pēc videokonferences.

Astravjecas AES stresa testus 2016.gadā veica šīs spēkstacijas galvenās būvuzņēmējas - Krievijas valsts korporācijas Rosatom meitassabiedrība Atomprojekt. To rezultātus vērtēja Eiropas Komisijas un Eiropas Kodoldrošības regulatoru grupas (ENSREG) izveidota starptautisku ekspertu darba grupa, kas atzina, ka atklāti daudzi nopietni projekta trūkumi.

Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičins šomēnes atgādināja, ka stresa testu ieteikumi joprojām nav izpildīti, un izteica cerību, ka EK attiecībā uz Astravjecas AES pieņems politiskus lēmumus, norādot, ka ar tehnisku ES iejaukšanos vien ir par maz.

Lietuva uzskata par nedrošu Baltkrievijas kodolspēkstaciju, kas atrodas netālu no abu valstu robežas, un apņēmusies bloķēt tajā ražotās elektroenerģijas nonākšanu tirgū, cenšoties pārliecināt arī Latviju un Igauniju to boikotēt. Abas pārējās Baltijas valstis atbalsta Lietuvas centienus, taču nevēlas uzņemties saistības nepirkt Baltkrievijā ražoto elektroenerģiju pēc AES iedarbināšanas.

Saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju Baltkrievija Astravjecas AES gatavojas iedarbināt augustā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits