Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Lidmašīnas katastrofā Krievijā gājis bojā Polijas prezidents

Netālu no Krievijas pilsētas Smoļenskas sestdien no rīta nokritusi lidmašīna, kas bija ceļā no Varšavas. Bojā gājis Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, kā arī vairāki desmiti citu cilvēku, kuru vidū bija liela daļa Polijas valsts pārvaldes elites. Par ticamāko katastrofas cēloni tiek uzskatīta pilota kļūda sliktos laika apstākļos, jo neilgi pirms plānotās nolaišanās Tu-154 lidmašīna aizķērusi kokus, ietriekusies zemē un aizdegusies.

Lidmašīnā bija 97 cilvēki, no kuriem 88 pārstāvēja Polijas delegāciju. Krievijas amatpersonas paziņojušas, ka neviens cilvēks nav izdzīvojis. Atrastas visu bojāgājušo mirstīgās atliekas, kas tiks nogādātas Maskavā. Krievijas galvaspilsētā ieradīsies bojāgājušo radinieki. Delegācijas sarakstā bija 89 cilvēki, bet vienam cilvēkam paveicies, jo viņš nav paspējis uz lidmašīnu.

Polijas premjers Donalds Tusks secina, ka notikusi "lielākā traģēdija Polijas pēckara vēsturē". Svētdien pusdienlaikā (pulksten 13 pēc Latvijas laika) Polijā tiks ievērots divas minūtes ilgs klusuma brīdis, informē Reuters. L.Kačiņska priekštecis prezidenta amatā Aleksandrs Kvasņevskis atzinis, ka Katiņa ir "nolādēta vieta", jo jau otro reizi šajā apkaimē tiek iznīcināts Polijas līderu zieds.

Polijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka valsts prezidents un viņa sieva Marija ir gājuši bojā. Lidmašīnā atradies arī Polijas Centrālās bankas vadītājs Slavomirs Skšipeks, Polijas armijas vadītājs Francišeks Gagors un prezidenta administrācijas vadītājs Vladislavs Stasjaks. Lidmašīnā bija arī Polijas trimdas prezidents Rišards Kačorovskis, Polijas Nacionālās piemiņas institūta vadītājs Janušs Kurtika, Polijas olimpiskās komitejas prezidents Pjotrs Nurovskis, vairāki politiķi, amatpersonas, sabiedriskie darbinieki.


Lidmašīna Tupolev Tu-154 avarēja pirms nolaišanās. L.Kačiņskis bija ceļā uz Smoļenskas apgabalā esošo Katiņas memoriālu, kur apglabāti 1940.gadā Staļina režīma nobendētie Polijas armijas virsnieki. Sestdien šajā vietā bija paredzēti piemiņas pasākumi. Memoriālu šonedēļ kopā ar Polijas premjeru Donaldu Tusku jau apmeklēja Krievijas premjers Vladimirs Putins, kurš nosodīja Staļina režīma noziegumus.

Lidmašīna veikusi nolaišanos biezas miglas apstākļos. Tā aizķērusi kokus un nokritusi, nesasniedzot skrejceļu. Lidmašīna aizdegusies. Polijas televīzija vēsta, ka tas bijis jau ceturtais nolaišanās mēģinājums.

Kopumā tiek izskatītas trīs notikušā versijas. Viena no tām liecina, ka avārijas iemesls bija pilota kļūda. Interfax vēsta, ka lidmašīnas apkalpei miglas dēļ tikusi piedāvāta iespēja nolaisties Minskā vai Maskavā, tomēr pilots nolēmis to darīt Smoļenskā. Otra versija ir sliktie laika apstākļi, bet trešā - tehniskas problēmas. Prezidenta lidmašīna Tu-154 bija aptuveni 20 gadu veca. Pagājušā gada decembrī lidmašīnai bija veikts kapitālais remonts, pēc tam nekādas tehniskas problēmas netika konstatētas.

Aculiecinieki stāsta, ka līdz skrejceļam pietrūcis vien 500-700 metru. Aptuveni 20 metru augstumā lidmašīna esot aizskārusi koku galotnes un sadalījusies. Glābējiem izdevies atrast lidmašīnas "melnās kastes", kas palīdzēs noskaidrot katastrofas cēloņus. "Kastes ir atrastas. Lidmašīna ir pilnībā izpostīta. 500 metru attālumā no operatīvā štāba redzams lidmašīnas spārns," žurnālistiem pavēstīja Krievijas ārkārtējo situāciju ministrs Sergejs Šoigu.

Izmeklēšanas komisiju, kas mēģinās noskaidrot notikušā cēloņus, vada Krievijas premjers Vladimirs Putins. Traģēdijas vietā ieradušies gan V.Putins, gan D.Tusks, arī L.Kačiņska dvīņubrālis Jaroslavs devies uz Krieviju. Krievijas premjers uzsver, ka jādara viss iespējamais, lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu katastrofas cēloņus.

Saskaņā ar Polijas konstitūciju divu mēnešu laikā pēc prezidenta nāves jānotiek ārkārtas prezidenta vēlēšanām. Pagaidām prezidenta pienākumu pildīšanu uzņēmies parlamenta priekšsēdētājs Broņislavs Komorovskis. Tieši viņš tika uzskatīts par galveno favorītu prezidenta vēlēšanās, kam būtu vajadzējis notikt rudenī. L.Kačiņskis jau tuvojās prezidenta pilnvaru termiņa beigām, bet vēl nebija pateicis, vai kandidēs uz otro termiņu prezidenta amatā.

60 gadu vecais L.Kačiņskis bija Polijas prezidents kopš 2005.gada decembra. Sākumā viņš valdīja kopā ar savu dvīņubrāli J.Kačiņski, kurš ieņēma Polijas premjera amatu. Jaroslavs bija 45 minūtes vecāks par Lehu, un viņus varēja atšķirt tikai pēc dzimumzīmītes uz Leha sejas un viņa laulības gredzena (Jaroslavs nav precējies).

J.Kačiņskis zaudēja premjera amatu pēc parlamenta vēlēšanām 2007.gada rudenī. Eiropas Savienības valstis dvīņubrāļu Kačiņsku dueta izjukšanu toreiz uzņēma ar atvieglojumu, jo Eiropā viņiem nebija laba slava. Kačiņsku stūrgalvīgā politika nokaitināja pat Polijas tuvākos sabiedrotos. Viņi centās par katru cenu aizstāvēt Polijas intereses, nerēķinoties ar citu valstu viedokli un izvairoties meklēt kompromisu, kas ir visu svarīgāko ES lēmumu pamatā. Dvīņubrāļi visās malās redzēja ienaidniekus: viņi lamāja Krieviju un Vāciju, cīnījās pret korumpētiem poļu oligarhiem un birokrātiem, vajāja bijušos komunistus, nosodīja abortus, gejus un liberāļus. Pēdējā laikā Kačiņsku popularitāte bija ievērojami sarukusi.

Pēc katastrofas daudzu pasaules valstu līderi izteikuši līdzjūtību Polijas tautai un upuru tuviniekiem. Vācijas kanclere Angela Merkele vēsta, ka "visa Vācija sēro un atbalsta jūs".

Par tēva un mātes nāvi aviokatastrofā sēro L.Kačiņska meita Marta (29) un divas mazmeitas.

BBC publicētais aviokatastrofas bojāgājušo valstu līderu saraksts liecina, ka reiz Polijai jau šādā veidā nācies zaudēt līderi - 1943.gadā jūrā drīz pēc pacelšanās iegāzās lidmašīna, kurā bija Polijas trimdas premjers Vladislavs Sikorskis.

(papildināta 2.rindkopa, pievienota pēdējā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI UN SKATIES VĒL

BBC video par lidmašīnas avāriju

Polijas TVN24 par traģisko notikumu

CNN video

Krievijas Pirmā kanāla reportāža

Katastrofas upuri

Lehs Kačiņskis, Polijas prezidents

Marija Kačiņska, prezidenta dzīvesbiedre

Slavomirs Skržipeks, Polijas Centrālās bankas vadītājs

Vladislavs Stasjaks, prezidenta administrācijas vadītājs

Francišeks Gagors, Polijas armijas Ģenerālštāba priekšnieks

Aleksandrs Ščiglo, Nacionālās drošības biroja priekšnieks

Rišards Kačorovskis, pēdējais Polijas trimdas prezidents

Kšištofs Putra, Sejma priekšsēdētāja vietnieks

Kristina Bočeneka, Sejma priekšsēdētāja vietniece

Ježijs Šmajdziņskis, Sejma priekšsēdētāja vietnieks

Andžejs Krēmers, ārlietu ministra vietnieks

Staņislavs Komorovskis, aizsardzības ministra vietnieks

Tomašs Merta, kultūras ministra vietnieks

Pjotrs Nurovskis, Polijas Olimpiskās komitejas priekšsēdētājs

Janušs Kurtika, Polijas Nacionālās piemiņas institūta vadītājs

Tadeušs Buks, Polijas armijas Sauszemes spēku komandieris 

Andžejs Karveta, Polijas jūras kara flotes komandieris

Upuru vidū ir arī Polijas parlamenta deputāti, diplomāti, armijas vadības locekļi, garīdzniecības pārstāvji, Katiņas slaktiņa upuru tuvinieki

Upuru saraksts poļu valodā aplūkojams šeit:

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits