Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lielbritānija, Francija un Vācija iedarbina Irānas kodolvienošanās strīdu izšķiršanas mehānismu

Lielbritānija, Francija un Vācija otrdien iedarbinājušas strīdu izšķiršanas mehānismu, ko paredz 2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās ar Irānu, ko trīs Eiropas Savienības (ES) valstis ir apsūdzējušas vairākkārtējos vienošanās pārkāpumos.

Vienlaikus trīs valstis uzstāj, ka vēlas saglabāt vienošanos.

Attiecības starp Rietumiem un Irānu ir saasinājušās pēc Irānas ģenerāļa Kasema Sulejmani nogalināšanas ASV raķešu triecienā Irākā. Šim uzbrukumam sekoja Irānas raķešu trieciens ASV bāzēm Irākā un Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšana pie Teherānas.

Irāna sestdien atzina, ka notriekusi Ukrainas lidmašīnu kļūdas dēļ.

5.janvārī Irāna paziņoja, ka vairs neievēros nekādus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu, ko nosaka 2015.gada kodolvienošanās, proti, Irāna neievēros ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanas centrifūgu skaitu, bagātināšanas jaudu, bagātināšanas līmeni, kā arī bez ierobežojumiem veiks kodolpētījumus.

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs gan vēlāk sacīja, ka tas ir "koriģējošs solis" vienošanās ietvaros un var tikt atsaukts.

Vienošanās, ko 2015.gadā Irāna parakstīja ar ASV, Franciju, Krieviju, Lielbritāniju, Ķīnu un Vāciju, mērķis bija garantēt, ka Irānas kodolprogramma tiek īstenota tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

Vienošanās ietver nosacījumu, ka ļauj pusei, kas to parakstījusi, apsūdzēt citu pusi nozīmīgā vienošanās neievērošanā kopīgas komisijas priekšā.

Ja kopīgajā komisijā jautājumu neizdodas atrisināt, tas tiek nodots izskatīšanai konsultatīvajai padomei un pēc tam ANO Drošības padomei.

Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministri paziņoja, ka Irāna ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumiem un kopš pagājušā gada maija nav pakļāvusies galvenajiem ierobežojumiem, ko vienošanās nosaka Irānas kodolprogrammai.

Tādēļ mums nav citas izvēles kā iedarbināt strīdu izšķiršanas mehānismu, paziņoja ministri.

Taču visas trīs valstis vēlreiz apliecināja vēlmi saglabāt šo vienošanos, no kuras ASV 2018.gadā izstājās, un pauda apņēmību sadarboties ar visiem līguma parakstītājiem, lai to panāktu.

"Ņemot vērā nesenos notikumus, vēl jo svarīgāk, lai mēs nepievienojam kodolieroču izplatīšanas krīzi pašreizējai eskalācijai, kas apdraud visu reģionu," teikts ministru paziņojumā.

Ministri pauda cerību, ka izdosies panākt, lai Irāna atkal pilnībā ievēro vienošanās nosacījumus.

Lielbritānija, Francija un Vācija nepievienosies ASV vadītajai kampaņai, kas paredz maksimāla spiediena izdarīšanu uz Irānu, norādīja ministri.

 

 

Top komentāri

Scorseze
S
Beidzot vecā Eiropa sāk aizstāvēt savas intereses, jeņķiem būtu jāsaprot, ka viņu pasaules patvaļai pienāks beigas, jo cik tad var, un tas ir tikai loģiski.
Lielžīds
L
Nez kā Irāna var saglabāt vienošanos ar EU, ja sarauj ar ASV. Bumbulis vai nu ir , vai nu nav. Ja ir , Tad Izraēlu neapstādinās nekādas vienošanās !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits