Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lielbritānijas parlamenta augšpalāta nobalso par Ruandas plāna atlikšanu

Lielbritānijas parlamenta augšnams Lordu palāta pirmdien deva triecienu valdības plānam par migrantu sūtīšanu uz Ruandu, nobalsojot par šī līguma ratifikācijas atlikšanu.

Premjerministrs Riši Sunaks bija aicinājis Lordu palātu pieņemt šo plānu, sakot, ka tāda ir tautas griba.

Pēru vairākums - 214 pret 171 - nolēma atlikt Londonas un Kigali līguma ratificēšanu, līdz britu valdība pierādīs, ka Ruanda ir droša valsts uz turieni deportējamiem migrantiem.

Sunaks 17.janvārī izturēja svarīgu pārbaudījumu, kad parlamenta apakšpalāta pieņēma viņa plānu par migrantu sūtīšanu uz Ruandu.

Sunaks, kurš ir pie varas kopš 2022.gada oktobra, ir saistījis savu politisko nākotni ar šo plānu, kamēr Lielbritānija gatavojas nākamajām parlamenta vēlēšanām šogad.

Premjera Konservatīvās partijas labējā spārna deputāti bija draudējuši izjaukt Ruandas drošības (patvēruma un imigrācijas) likuma projekta pieņemšanu, bet viņi galu galā piekāpās un Kopienu palāta to pieņēma ar 320 balsīm par un 276 pret.

Kopienu palātas pieņemtais likumprojekts ir Sunaka atbilde uz Lielbritānijas Augstākās tiesas novembrī pieņemto lēmumu, ar kuru tā atzina par pretlikumīgu valdības politiku izraidīt uz Ruandu patvēruma meklētājus, ja viņi ieradušies Lielbritānijā pretlikumīgi.

Lai šis likumprojekts kļūtu par likumu, tas jāpieņem arī parlamenta apakšnamā Lordu palātā, kur valdībai nav vairākuma un kuras locekļi var ierosināt vairākus grozījumus. Lordu palātā nākamnedēļ ir paredzētas debates par šo likumprojektu.

Ja šis likumprojekts kļūs par likumu, tas liks Augstākās tiesas tiesnešiem atzīt Ruandu par drošu trešo valsti, kā arī dos ministriem pilnvaras neņemt vērā dažas starptautisko un Lielbritānijas cilvēktiesību normas.

Šis likums tomēr varētu tikt bloķēts, to apstrīdot tiesās.

Lēmums nelegālos imigrantus nosūtīt uz Ruandu tika pieņemts vēl 2020.gada aprīlī, kas premjerministra amatā bija Boriss Džonsons. Taču neviens nelikumīgais ieceļotājs tā arī uz Kigali vēl nav ticis nosūtīts, jo tas pastāvīgi ticis apstrīdēts tiesās.

Lielbritānija un Ruanda decembrī parakstīja jaunu līgumu, mēģinot atjaunot Lielbritānijas tiesu bloķēto britu valdības ieceri nosūtīt uz Ruandu patvēruma meklētājus, kas pretlikumīgi ieradušies Lielbritānijā.

Britu valdība paziņoja, ka saskaņā ar jauno līgumu Ruanda atbilstoši starptautiskajām tiesībām nedrīkstēs nosūtīt migrantus atpakaļ uz valsti, kur viņu dzīvība vai brīvība būtu apdraudēta.

Valdība piebilda, ka tiks izveidota kopīga institūcija ar Lielbritānijas un Ruandas tiesnešiem, lai nodrošinātu, ka uz Ruandu nosūtītie migranti netiks izraidīti uz dzimteni. Tā tiks apstiprināta abu valstu parlamentos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits