Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielbritānijas parlamentārās izmeklēšanas ziņojumā Facebook nodēvēts par "digitālo gangsteri"

Ziņojumā par Lielbritānijas parlamentāro izmeklēšanu "viltus ziņu" un dezinformācijas lietās sociālais tīkls Facebook nodēvēts par "digitālo gangsteri", kas apzināti pārkāpis datu aizsardzības un godīgas konkurences noteikumus.

Ziņojumā par 18 mēnešus ilgo izmeklēšanu Facebook" pārmesta arī pasivitāte cīņā pret Krievijas mēģinājumiem ietekmēt vēlēšanu rezultātus.

Izmeklēšanas komitejas vadītājs Deimiens Kolinss sacīja, ka "Facebook" tīši centies apgrūtināt komitejas darbu, sniedzot nepilnīgas, viltīgas un reizēm maldinošas atbildes uz izmeklētāju jautājumiem.

"Facebook" dibinātājs un vadītājs Marks Zakerbergs noraidīja trīs lūgumus tikties ar komitejas locekļiem.

"Tādiem uzņēmumiem kā "Facebook" nedrīkstētu ļaut uzvesties kā "digitālajiem gangsteriem" interneta pasaulē," teikts ziņojumā, kurā norādīts, ka šie uzņēmumi, acīmredzot, uzskata sevi par augstāk stāvošiem pār likumu.

"Sociālo mediju uzņēmumi nedrīkst slēpties aiz apgalvojumiem, ka ir tikai "platformas", un apgalvot, ka tiem pašiem nav pienākumu savu vietņu satura regulēšanā," teikts ziņojumā.

Komiteja aicinājusi izstrādāt ētikas kodeksu, kas būtu obligāts visiem tehnoloģiju uzņēmumiem, un kuru pārraudzītu neatkarīga iestāde.

Ziņojumā teikts, ka "Facebook" būtu jāuzliek par pienākumu bloķēt kaitīgas informācijas avotus un dezinformāciju.

"Mēs rekomendējam valdībai sākt neatkarīgu izmeklēšanu par pēdējām vēlēšanām - tostarp Lielbritānijas vēlēšanām 2017.gadā, Lielbritānijas referendumu 2016.gadā un Skotijas referendumu 2014.gadā - lai izpētītu, kas patiesībā notika attiecībā uz ārvalstu ietekmi," teikts ziņojumā.

Lielbritānijas mediji citēja "Facebook" atbildi, ka uzņēmums izprot komitejas bažas par viltus ziņām un vēlēšanu integritāti.

"Mēs esam atvērti jēgpilniem noteikumiem un atbalstām komitejas rekomendācijas vēlēšanu likuma reformai," paziņojis "Facebook", vienlaikus piebilstot, ka neviens cits politiskās reklāmas kanāls nav tik caurspīdīgs kā viņi.

Komiteja iepriekš ziņoja, ka "Facebook" inženieri pamanījuši Krievijas iespējamās ļaunprātīgās aktivitātes jau 2014.gadā, kas ir krietni pirms par tām uzzināja sabiedrība.

Komiteja arī apsūdzēja "Facebook", ka tas piedāvājis "Netflix" un citām platformām pieeju cilvēku datiem pat pēc tam, kad "Facebook" bija pastiprinājis savus datu aizsardzības noteikumus.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka, ja siena ir aprakstīta ar bezkaunīgiem uzrakstiem, tad vainīgs ir mājas īpašnieks. Mājas īpašnieks ir jāsoda, bet māja - jānojauc! Politkorektie idioti paceļ glāzes un uzsauc kārtējo tostu !
Ezis
E
Lielbritānijas parlaments vienkārši vēlas, lai Facebook dejo pēc viņu stabules. :)
Irlielāmērāticams
I
ka gangsteris ir Lielbritānija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits