Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Lielbritānijas parlaments balsos par bezvienošanās Brexit

Pēc premjerministres Terēzas Mejas panāktās Brexit vienošanās atkārtotās noraidīšanas Lielbritānijas parlamentam trešdien jālemj, vai izstāties no Eiropas Savienības (ES) bez vienošanās.

Lai gan sagaidāms, ka parlamenta apakšpalāta noraidīs bezvienošanās Brexit, tas tomēr var notikt jau 29. martā, ja politiķi nespēs vienoties par kādu alternatīvu.

Kā ziņots, britu deputāti otrdien atkārtoti noraidīja Brexit vienošanos, neskatoties uz Mejas pēdējā brīdī panāktajām papildu ES garantijām, ka tā dēvētais pagaidu risinājums, kura mērķis ir novērst robežkontroles atjaunošanu uz Ziemeļīrijas un Īrijas robežas, būs laikā ierobežots.

Tagad daļa eiroskeptiķu uzstāj, ka ES jāpamet bez vienošanās, taču Meja brīdinājusi, ka šis scenārijs radīs "ievērojamu ekonomisko šoku", un liels skaits deputātu viņai piekrīt.

Ja bezvienošanās Brexit  tiks noraidīts, ceturtdien parlamentam būs jābalso par Brexit atlikšanu.

Taču premjerministre brīdinājusi, ka "balsojums pret aiziešanu bez vienošanās un par [Brexit sarunu] pagarināšanu neatrisina problēmas, kurās esam nonākuši".

"ES vēlēsies zināt, kā mēs grasāmies izmantot šādu pagarinājumu. Parlamentam jāatbild uz šo jautājumu," uzvērusi Meja. "Vai tas vēlas atsaukt [Lisabonas līguma] 50.panta iedarbināšanu, vai tas vēlas sarīkot atkārtotu referendumu, vai arī tas vēlas aiziet ar vienošanos, taču ne ar šo vienošanos?"

Britu mediji norādījuši, ka Meja var arī izšķirties par viņas panāktās vienošanās nodošanu trešo reizi parlamenta apstiprināšanai, cerot, ka eiroskeptiķi toriju rindās galu galā izšķirsies atbalstīt savas partijas līderi.

Taču opozīcijā esošo leiboristu līderis Džeremijs Korbins pēc vienošanās atkārtotās noraidīšanas paziņoja, ka tā esot "nepārprotami mirusi" un aicināja atbalstīt viņa paša piedāvāto alternatīvu jeb tā dēvēto "mīksto Brexit ", kas saglabātu daudz ciešākas saites starp Lielbritāniju un ES.

Grupa deputātu trešdien gatavojas piedāvāt vēl vienu alternatīvu, kas paredz atlikt Brexit  līdz 22.maijam, lai vienotos par virkni pagaidu pasākumu attiecībās ar ES, kas ilgtu līdz 2021.gadam.

Taču ES Brexit sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē jau paziņojis, ka Briselei vairs nav ko Londonai piedāvāt un ka nepieciešams aktivizēt sagatavošanos bezvienošanās Brexit.

Ja Lielbritānijas parlaments tomēr izšķirsies par Brexit atlikšanu, tam vēl nepieciešama visu pārējo 27 ES dalībvalstu piekrišana.

ES dalībvalstu līderi par to varētu lemt 21. un 22. maijā Briselē paredzētajā samitā.

Tomēr pat pozitīva lēmuma gadījumā Brexit varētu atlikt uz ļoti neilgu laiku, un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers uzsvēris, ka Lielbritānijas izstāšanās no bloka "jāpabeidz" līdz Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas gaidāma maija beigās.

Top komentāri

hmmm
h
Atceros, dažus gadus uz Latviju bija atbraucis britu propogandists, kurš aģitēja likvidēt ES. Viņa ideja bija tāda - 28 valstis taču pašas varētu visus nepieciešamos līgumus saslēgt. Un eiroskeptiķu sīkbrigāde uzgavilēja, jā jā saslēgsim savstarpējos līgumus! Šiem bļauriem nebija ienācis prātā, ka noslēgt pat vienu līgumu var būt neidomājami grūti, bieži neispējami. ES nav nekas cits kā metode panākt vienošanos starp 28 valstīm, un ar lielām pūlēm tā izdodas. Daudaz liets, ES ietvaros nav iespējams noregulēt tieši aiz dalībvalstu niķiem un stiķiem. Un būsim godīgi, tieši Lielbritānija bija vis destruktīvākā - tai nekad nekas nebija labi, viss ne tā. Starpcitu, tieši imigrācija sistēmas nepilnības bija britu ietiepības rezultāts - Eiropas Savienībai jau nav savas robežsardzes, patruļas kuģu un citu līdzekļu robežas kontrolei, un briti regulāri bloķēja priekšlikumu izveidot Migrācijas aģentūru.
Irlielāmērāticams
I
ka breksits nenotiks.
eirodemokrātija
e
2005.gadā franči referendumā bija nobalsojuši pret Eiropas konstitūciju. Konstitūcija tika pārsaukta par Lisabonas līgumu un vienalga pieņemta, bet franču tautai tika atņemtas tiesības ierosināt referendumus. 2016.gadā briti ir nobalsojuši par izstāšanos no ES. Divus gadus viņiem skalo smadzenes un visādi cenšas paturēt Angliju ES teātrī vienā vai otrā lomā. Kurš uzvarēs - Brisele ar saviem stipendiātiem vai Britu tauta?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits