Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lielbritānijas parlaments vēlreiz noraida alternatīvos Brexit scenārijus

Lielbritānijas parlaments pirmdienas vakarā atkārtoti noraidīja visus Brexit plānus, kas bija izstrādāti kā premjerministres Terēzas Mejas panāktās Brexit vienošanās alternatīvas, nepilnas divas nedēļas pirms gaidāmās valsts izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

Tā sauktajos indikatīvajos balsojumos neviena no četrām alternatīvām neguva deputātu vairākuma atbalstu, tomēr vislielākais atbalsts bija priekšlikumiem sarīkot otru referendumu un vienoties par pastāvīgu muitas ūniju ar ES.

Pirmais scenārijs, kas paredzēja aicināt valdību vienoties par pastāvīgu muitas ūniju ar ES, tika noraidīts ar 276 balsīm pret 273.

Otrais scenārijs Kopējais tirgus 2.0 paredzēja pieņemt Mejas Brexit nosacījumus, bet pieprasīt viņai vienoties par jaunu ES muitas saskaņojumu un dalību ES vienotajā tirgū. Tas tika noraidīts ar 282 balsīm pret 261.

Trešais scenārijs par otra referenduma plāniem tika noraidīts ar 292 balsīm pret 280.

Ceturtais scenārijs, kas paredzēja instruēt valdību atsaukt likumdošanas aktus par izstāšanos no ES dienu pirms gaidāmās izstāšanās, tika noraidīts ar 292 balsīm pret 191.

Arī pagājušajā trešdienā notikušajos balsojumos vairākumu neguva neviens no toreiz piedāvātajiem astoņiem alternatīvajiem risinājumiem. Pēc tam alternatīvu skaits tika samazināts līdz četrām.

Parlaments jau trīs reizes ir noraidījis Mejas Brexit vienošanos, bet Brexit ministrs Stīvs Barklajs deva mājienu, ka valdība šonedēļ varētu sarīkot ceturto balsojumu par to un novērst ilgāku Brexit atlikšanu, kura nozīmētu Eiropas Parlamenta vēlēšanu maijā rīkošanu arī Lielbritānijā.

Viņš brīdināja, ka citādi Lielbritānijai vajadzētu izstāties no ES jau 12.aprīlī bez vienošanās.

"Ministru kabinets no rīta tiksies, lai apspriestu šīvakara balsošanas rezultātus un to, kā mums rīkoties tālāk," sacīja Barklajs.

ES ir noteikusi Lielbritānijai 12.aprīļa termiņu, līdz kuram vai nu jāpieņem Mejas Brexit vienošanās, jāatrod altenatīva, vai jāizstājas no ES bez vienošanās.

ES ir sasaukusi ārkārtas samitu 10.aprīlī un brīdinājusi, ka Lielbritānija bez "Breksita" plāna riskē 12.aprīlī pēkšņi saraut attiecības ar savu lielāko tirdzniecības partneri, radot smagas ekonomiskas sekas.

"Mēs esam bijuši ļoti pacietīgi ar mūsu britu draugiem, bet pat pacietība izsīkst," Itālijas telekanālam Rai 1 paziņoja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

"Smags Brexit kļūst gandrīz neizbēgams," pēc britu parlamenta balsojumiem sacīja Eiropas Parlamenta Brexit komitejas vadītājs Gijs Ferhofstads.

Kad britu parlamentārieši atkal sanāks kopā trešdien, "Lielbritānijai ir pēdējā iespēja iziet no strupceļa vai stāties pretī bezdibenim," teica Ferhofstads.

Top komentāri

hmmm
h
Brexit ir lielisks pierādījums tam, kādi stulbeņi ir anti-globālisti. Fakti: referendumu politiski organizēja Konservatīvā partija. Konservatīvai partijai gan tobrīd, gan šobrīd ir vairākums parlamentā un premjera postenis. Un viņi NESPĒJ izstrādāt programmu, kā īsti dzīvot bez globālisma. Pilnīgas nulles. Vakuums. Līdz lieta nonāca līdz DARĪŠANAI tradicionāļi nemitīgi propogandēja lozungu - ir ļoti forši nebūt globālistiem, jo tad var darīt ko vien paši grib! Vai nav lieliski. Tikai piemirsās pateikt ka CITIEM arī ir tiesība DARĪT KO GRIB. Un Lielbritānija nevar noslēgt vienošanos tikai tādu kādu tā vēlas - nepieciešams arī lai OTRA PUSE TO GRIB. Savādāk nekādas vienošanās nav vispār. Un Eiropas Savienība būtībā nav nekas cits kā mehānisms caur kuru 28(nu jau 27) valstis sūri grūtā veidā slēdz savastarpējās vienošānās lai virzītos uz priekšu, ņemot vēra savstarpējos stiķus, niķus. Britiem neināca prātā, ka citām valstīm arī gribās darīt pa savam prātam!
bet
b
"Mēs esam bijuši ļoti pacietīgi ar mūsu britu draugiem, bet pat pacietība izsīkst," paziņoja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers. Ak tā? Par ko tāds satraukums? Viss pacietības garums ir ierakstīts Lisabonas līguma 50.pantā, tie ir divi gadi. Junkeram vajadzētu to zināt. Ja Eiropas Savienība nepiekrīt risinājumam, kas ir pieņemams Anglijai, tad Junkeram ir jāgatavojas tam, ka Anglija izstāsies bez līguma. No Deal is better than a Bad Deal. Ja Junkeram kaut kas nepatīk, lai vainīgo meklē spogulī.
Skripalis
S
Varbūt novičoks ieplūdis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits