Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lielbritānijas tiesa atsāk izskatīt ASV pieprasījumu izdot WikiLeaks dibinātāju Asanžu

Lielbritānijas tiesa pirmdien atsākusi izskatīt ASV pieprasījumu izdot vietnes WikiLeaks dibinātāju Džūljenu Asanžu.

49 gadus vecajam Austrālijas pilsonim Asanžam, kurš pašlaik atrodas apcietinājumā, Savienotajās Valstīs izvirzītas 18 apsūdzības saistībā ar tūkstošiem slepenu ASV dokumentu publicēšanu vietnē WikiLeaks 2010.gadā. Šajos dokumentos bija informācija par ASV militārajām operācijām Irākā un Afganistānā, kā arī ASV vēstniecību ziņojumi.

Par šīm apsūdzībām viņam var piespriest līdz 175 gadu cietumsodu.

Gaidāms, ka Asanža izdošanas lietas izskatīšana Londonas Centrālajā krimināltiesā turpināsies trīs līdz četras nedēļas. Lietas izskatīšanu bija paredzēts atsākt aprīlī, taču tā tika atlikta Covid-19 pandēmijas dēļ.

Iepriekšējā tiesas sēde šajā lietā notika februārī, kad arī Asanžs pēdējo reizi tika redzēts publiski.

Šodien viņš tiesā apstiprināja savu vārdu un dzimšanas datus un paziņoja, ka nepiekrīt izdošanai.

Asanžs gandrīz septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. Pagājušā gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

Pērn aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja.

Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Toreiz Asanžs pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma, kas viņam bija noteikts saistībā ar Zviedrijas izdošanas prasību, taču lūdza patvērumu Ekvadoras vēstniecībā, jo baidījās, ka varētu tikt izdots ASV.

50 nedēļu sodu Asanžs jau ir izcietis, tomēr atrodas apcietinājumā saistībā ar ASV izdošanas prasību.

Asanža atbalstītāji šodien protestēja pie tiesas nama, aicinot neizdot viņu Savienotajām Valstīm. Protestētāju plakāti vēstīja "Neizdodiet Asanžu!" un "Žurnālistika nav noziegums!".

Protestētājiem pievienojās arī modes māksliniece Vivjena Vestvuda, kura sacīja, ka Asanžs "izgaismojis korupciju visā pasaulē".

Asanža partnere Stella Morisa šodien iesniedza Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam petīciju, ko parakstījuši 80 000 cilvēku un kurā aicināts neizdot Asanžu.

Sestdien laikrakstā The Times publicētā intervijā Morisa sacīja, ka Asanžam izdošana nozīmēs nāves spriedumu.

37 gadus vecā Morisa pauda bažas, ka izdošanas gadījumā Asanžs izdarīs pašnāvību un viņu divi dēli, kuri nāca pasaulē, Asanžam slēpjoties Ekvadoras vēstniecībā, paliks bez tēva.

Kampaņas "Neizdodiet Asanžu" pārstāvis Džons Rīss norādīja, ka Asanžam ir sagatavota ļoti spēcīga aizstāvība, un sacīja, ka zaudējuma gadījumā tiesas lēmums, visticamāk, tiks pārsūdzēts.

Taču Rīss pauda bažas par to, ka Asanža lieta kļuvuši ļoti politizēta.

Iepriekšējā tiesas sēdē izskanēja informācija, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ir piedāvājusi apžēlot Asanžu, ja viņš apgalvos, ka Krievija nebija iesaistīta Demokrātu partijas nacionālās komitejas dokumentu nopludināšanā pirms prezidenta vēlēšanām 2016.gadā.

Tiesas sēdē februārī Asanža advokāts Edvards Ficdžeralds apgalvoja, ka Asanžs nesaņems taisnīgu tiesu ASV un pastāv risks, ka viņš var izdarīt pašnāvību.

ASV valdības pārstāvis Džeims Luiss tiesā norādīja, ka "WikiLeaks" ir atbildīga par ASV vēsturē lielāko slepenās informācijas kompromitēšanas gadījumu, un žurnālistiska nav attaisnojums kriminālām aktivitātēm.

Tiesas sēdē februārī Asanžs atstāja vāja un apjukuša cilvēk iespaidu un, kā izskatījās, aizmirsa savu dzimšanas datumu. Viņš arī sacīja tiesnesei, ka nav sapratis, kas sēdē noticis.

Viņa advokāti ir vairākkārt brīdinājuši, ka Asanža veselība ir apdraudēta, un neatkarīgs ANO eksperts novembrī secināja, ka Asanža ilgstoša turēšana augstas drošības cietumā pakļauj viņa dzīvību briesmām.

Tikmēr Eiropas Padomes pārstāvji brīdināja, ka Asanža izdošana atstātu negatīvu ietekmi uz preses brīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits