Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lielbritānijas valdība izsniegusi licences ieroču pārdošanai represīviem režīmiem par 12,3 miljardiem mārciņu

„Lielbritānijas valdība ir izsniegusi vairāk nekā trīs tūkstošus šobrīd spēkā esošu licenču ieroču un izlūkošanas aprīkojuma eksportam par kopējo summu 12,3 miljardi britu sterliņu mārciņu uz valstīm, kuras visos oficiālās Londonas dokumentos tiek devētas par represīvām un cilvēktiesības neievērojošām,” vēsta britu laikraksts The Independent.

Šādu darījumu mērogi un detaļas noskaidrojās valsts parlamenta deputātu komitejas veiktas izmeklēšanas rezultātā, kuras gaitā tika secināts, ka stratēģiskās nozīmes produkcija tiek pārdota Irānai, Ķīnai, Šrilankai, Krievijai, Baltkrievijai un Zimbabvei, teikts publikācijā. 

„Pastāv pat trīs joprojām spēkā esoši kontrakti ar Sīriju, neskatoties uz to, ka Lielbritānija apgādā nemierniekus, kuri cīnās pret Bašara Asada režīmu, ar militāro aprīkojumu, un izskata iespējas piegādāt viņiem arī ieročus,” raksta izdevums. Tāpat atklājies ka pastāv 57 kontrakti ar Argentīnu, attiecības ar kuru ir saspīlētas jau vairākas desmitgades militārā konflikta par Folklendu salām dēļ. 

Parlamenta komitejas kontrolei pār ieroču eksportu ziņojumā norādīts, ka 271 licence ieroču un bruņojuma eksportam uz Krieviju paredz piegādāt šai valstij lielu skaitu kriptogrāfisko aparātu, kā arī biotehnoloģisko aprīkojumu, snaiperu šautenes, lāzerieroču sistēmas, nakts redzējuma iekārtas un bezpilota lidaparātus (dronus) raksta, precizē avīze. 

Tomēr vislielāko daudzumu ieroču un bruņojuma britu kompānijas ar valdības atļauju piegādā Ķīnai – šīm piegādēm izsniegts 1163 licenču ar kopējo vērtību 1,8 miljardi sterliņu mārciņu. 

„Tikai divas valstis no kopumā 27, kuras Lielbritānijas ārlietu ministrija atzinusi par cilvēktiesību pārkāpējām, Ziemeļkoreja un Dienvidsudāna, nav noslēgušas kontraktus ar britu ieroču ražotājiem,” teiks rakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits