Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Lietuvai izredzes tuvākajā laikā atsākt piena eksportu uz Krieviju

Iespējams, ka Lietuvas piena produktu eksports uz Krieviju, kas daļēji apturēts kopš 7.oktobra, jau tuvākajās dienās varētu atsākties, vēsta portāls 15min.lt.

Kā medijiem pastāstījis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus, Krievijas patērētāju aizsardzības dienesta Rospotrebnadzor inspektoru delegācijai, kas iepazinusies ar Lietuvas piena produktu kvalitātes kontroles sistēmu, par to radies labs iespaids, un tas ļauj cerēt uz drīzu ierobežojumu atcelšanu. Viņš norādījis, ka Krievijas eksperti apmeklējuši trīs Lietuvas uzņēmumus, bet nav minējis konkrētus nosaukumus.

"Speciālisti bija ļoti labvēlīgi, profesionāli, viņi sīki iepazinās ar visu Lietuvas pārtikas kvalitātes kontroles sistēmu no ganībām līdz pat patērētāju galdam, un viņiem par to radies labs iespaids. (..) Viņi redzēja, kādas pārbaudes un laboratorijas analīzes molekulārā līmenī mūsu produkcijai tiek veiktas," pastāstījis Miļus.

Pēc viņa teiktā, Krievijas inspektori lietuviešiem devuši arī vērtīgus padomus, proti, ieteikuši ražotājiem turpmāk vienoties ar izplatītājiem Krievijā attiecībā uz atbildību par to, kas tālāk notiek ar kaimiņvalstī ievestajiem piena produktiem.

Miļus arī atgādinājis, ka piena ievešanas aizliegums tika noteikts laikā, kad jau gandrīz mēnesi turpinājās oficiāli nepieteiktā Krievijas transporta blokāde pret Lietuvu, kuras dēļ mašīnām nācās ilgi gaidīt uz pārbaudēm un tad kravas nonāca muitas noliktavās, kur glabāšanas apstākļi nav piemēroti tādām jutīgām kravām kā piena produkti.

Inspektoriem arī parādīts, ka Lietuvas piena produkti nesatur veselībai kaitīgos ftalātus. "Ftalāti netika atrasti. Ftalāti izdalās no plastmasas, un tos varam atrast jebkurā telpā, kur atrodas plastmasa. Bet mēs pierādījām, ka mūsu materiālos, kas saskaras ar pārtiku, ftalātu nav. Mūsu piena ražotāju plastmasa ir sertificēta, tāda pati tiek izmantota Vācijā un Francijā," stāstījis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta vadītājs.

Noteikumi, ko Krievijas patērētāju aizsardzības dienests iepriekš izvirzīja Lietuvai, lai tās piena produkcija varētu atgriezties Krievijas tirgū, ietvēra prasību noskaidrot un novērst cēloņus, kuru dēļ piena produktos atrodami ftalāti, kā arī nodrošināt, lai faktiskais piena produktu sastāvs atbilstu etiķetēs norādītajam. Rospotrebnadzor arī ieteicis Lietuvai pievērst uzmanību piena izstrādājumu marķējumam, lai tas atbilstu Krievijas prasībām, un pievienot Krievijas tirgum paredzētajai produkcijai tehnisko dokumentāciju krievu valodā.

Kā ziņots, no 7.oktobra Krievija noteikusi daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu, skaidrojot to ar produkcijas neatbilstību Krievijas noteiktajiem mikrobioloģiskajiem un sanitāri ķīmiskajiem rādītājiem. Saskaņā ar neoficiālām ziņām Maskava vienlaikus pastiprinājusi kontroli arī pār gaļas un zivju importu no šīs valsts. Savukārt septembrī Krievija sāka detalizēti pārbaudīt kravas, kuru sūtītājvalsts ir Lietuva, sagādājot finansiālus zaudējumus Lietuvas kravu pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, bet nesniedzot nekādus oficiālus paskaidrojumus par savu rīcību. No 10.oktobra saskaņā ar prezidenta Vladimira Putina rīkojumu kravu pārbaudes gan atkal notiek parastajā režīmā

Analītiķi uzskata, ka Krievijas spiedienam pret Lietuvu ir politiski iemesli - Lietuvas prezidentūra Eiropas Savienībā, ES Austrumu partnerības programma un novembrī Viļņā gaidāmais ES samits, kurā varētu tikt parakstīts asociācijas un brīvās tirdzniecības līgums starp ES un Ukrainu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits