Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lietuvas aizsardzības ministrs: Piektā daļa obligātā dienesta karavīru varētu izšķirties par profesionālo dienestu

Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks prognozējis, ka aptuveni piektā daļa no obligātā dienesta karavīriem varētu izšķirties arī par profesionālo dienestu.

Kā ministrs pirmdien sacījis žurnālistiem, tāds priekšstats viņam radies "no savas pieredzes, tiekoties un runājoties ar karavīriem", bet šāda iespēja ar viņiem tiks pārrunāta, tuvojoties dienesta laika beigām.

Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka nākamgad iesaukšana karadienestā Lietuvā sāksies 7.janvārī, kad sabiedrisko novērotāju klātbūtnē tiks izveidotie iesaucamo saraksti 2016.gadam.

Tāpat kā šogad, dienestā uz deviņiem mēnešiem paredzēts iesaukt 3000 jauniešu un iesaukšanas saraksti tiks veidoti nejaušas atlases kārtībā, šim nolūkam izmantojot īpašu datorprogrammu.

Atšķirībā no šā gada iesaukšanas pavēstes netiks sūtītas visiem iesaucamajiem vienlaikus, bet pa daļām - atkarībā no laika, kad viņiem jāsāk dienēt. Kā norāda ministrija, tādējādi tiks vienmērīgāk sadalīta medicīnisko komisiju darba slodze. Kā pirmie tiks pārbaudīti jaunieši, kuri dienestam pieteiksies brīvprātīgi.

Lietuvas Brīvprātīgo aizsardzības spēku štāba Karaklausības nodaļas priekšnieks Žīgimants Adamonis pastāstījis, ka tiks izveidotas trīs jaunas iesaucamo komplektēšanas vienības Viļņas reģionā - Šalčininkos, Ignalinā un Traķos.

Kā ziņots, Lietuvas Seims aprīlī pieņēma grozījumus likumos par karaklausību un par valsts aizsardzības sistēmas organizāciju un karadienestu, kas paredz iesaukt dienestā jauniešus vecumā no 19 līdz 26 gadiem ieskaitot, bet vienlaikus pieņemt arī brīvprātīgos vecumā no 19 līdz 38 gadiem. Iesaukšanas saraksti tika veidoti pēc teritoriālā principa, proti, nevis pēc vienas visai Lietuvai kopīgas iesaucamo rindas, bet sešām reģionālajām rindām.

Līdz šim karadienestu Lietuvas Bruņotajos spēkos sākuši 1600 karavīri, viņi visi dienestam pieteikušies brīvprātīgi. Vēl 460 jaunieši stāsies dienestā 24.novembrī, bet pēdējie iesaucamie savās dienesta vietās ieradīsies decembra vidū. Pabeidzot deviņu mēnešu dienestu, jaunieši varēs izvēlēties, vai turpināt karjeru Lietuvas Bruņotajos spēkos, vai arī tikt ierakstīti armijas rezervē.

Oleks aicinājis jauniešus arī turpmāk doties dienēt brīvprātīgi, kā to šogad darījuši lielākā daļa iesaucamo. Viņš arī atgādinājis, ka brīvprātīgie varēs paši izraudzīties dienesta vietu un saņems par 25% lielākus pabalstus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits