Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lietuvas izlūkdienesti: Krievijas gaisa un jūras spēki Kaliņingradas apgabalā nav samazināti

Krievijas gaisa un jūras spēki Kaļiņingradas apgabalā kopš kara Ukrainā sākuma nav samazināti, teikts ceturtdien publiskotajā Lietuvas izlūkdienestu ikgadējā ziņojumā.

"Krievijas militārās spējas Kaļiņingradas apgabalā tika novājinātas saistībā ar piedalīšanos un zaudējumiem karā pret Ukrainu, taču Krievijas militārie draudi Baltijas jūras reģionā samazinājušies tikai zināmā mērā," sacīts Lietuvas Valsts drošības departamenta un Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta  ziņojumā par draudiem nacionālajai drošībai.

Dislocēšana uz okupētajām Ukrainas teritorijām lielākoties skāra sauszemes spēkus, savukārt gaisa un jūras spēki palikuši gandrīz neskarti, norādīts ziņojumā.

Tajā teikts, ka pagājuša gada janvārī no Kaļiņingradas apgabala uz Melno jūru devušies trīs desantkuģi, bet četri iznīcinātāji "Su-30" pārvietoti uz Krimu, taču tie vēlāk aizstāti ar vēl modernākām lidmašīnām.

"Tomēr cits bruņojums ir palicis eksklāvā un pilda savas ierastās funkcijas," sacīts ziņojumā.

Tajā norādīts, ka pašlaik Kaļiņingradas apgabalā esošie Krievijas militārie spēki ir  pietiekami, lai kavētu nepieciešamo aizsardzības spēku nogādi uz Baltijas reģionu un traucētu  pretinieka karaspēka manevrēšanas brīvību.

Ziņojumā uzsvērts, ka "Krievijas militāro draudu mazināšanās Baltijas jūras reģionā ir tikai pagaidu rakstura".

Kremlis arī cenšas sagatavot Kaļiņingradas apgabalu "pilnīgai izolācijai un nodrošināt, lai tā enerģētikas sistēma darbotos neatkarīgi",  norāda Lietuvas izlūkdienesti.

Ziņojuma teikts, ka pirms iebrukuma Ukrainā Krievija sāka gatavoties Kaļiņingradas apgabala nodrošināšanai ar nepieciešamajām piegādēm un sagatavot apgabala infrastruktūru funkcionēšanai izolācijas režīmā. Tika piešķirti papildu kuģi preču transportēšanai uz Kaļiņingradas apgabalu pa jūru un veikti pasākumi energoresursu piegādēm, neizmantojot tranzītu caur Lietuvu.

Lietuvas amatpersonas bija nobažījušās, kad pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā Kaļiņingradā ieradās  glabāšanas un regazifikācijas kuģis (FSRU) "Maršal Vasiļevskij". Tomēr tā atvestā sašķidrinātās dabasgāzes krava netika izmantota līdz pat novembrim,  sacīts ziņojumā.

"Ļoti iespējams, ka lēmums sākt izmantot "Maršal Vasiļevskij" tika pieņemts, lai nostiprinātu Kaļiņingradas apgabala enerģētisko neatkarību," secina izlūkdienesti.

Dabasgāze Kaļiņingradas apgabalam tiek piegādāta pa cauruļvadu caur Lietuvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits