Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Londona: Brexit sarunas uzņem tempu

Londonas un Briseles sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) progresē, uzņemot tempu, piektdien paziņoja Lielbritānijas Brexit ministrs Stīvens Bārklijs pēc sarunām ar ES vecāko sarunvedēju Mišelu Barnjē.

Vērojama "kopīga mērķa sajūta", lai panāktu vienošanos un izvairītos no bezvienošanās Brexit, sacīja ministrs.

Bārklijs un Barnjē diskutējuši par trim Londonas iesniegtajiem dokumentiem ar idejām par to, kā varētu tikt aizstāts tā dēvētais Ziemeļīrijas robežas pagaidu risinājums.

"Joprojām veicam ievērojams darbs, bet notiek nopietnas diskusijas," pēc sarunām sacīja Bārklijs. "Mēs virzāmies uz priekšu, uzņemot tempu, sarunas jaunnedēļ turpināsies starp tehniskajām komandām."

Eiropas Komisija (EK) savā vērtējumā bija piesardzīgāka, norādot, ka Lielbritānijas dokumenti nav nekas vairāk par "koncepciju, principu un ideju pirmo kopu".

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons norādījis, ka pagaidu risinājums ir nedemokrātisks un Londonai nepieņemams.

Tomēr Lielbritānija līdz šim nav piedāvājusi alternatīvas, kas liktos pieņemams Briselei un Dublinai, un pēc piektdienas sarunām EK atkal mudināja Londonu nākt klajā ar ilgtspējīgiem priekšlikumiem, ļaujot noprast, ka iesniegtie dokumenti nav gluži tas, kas ticis sagaidīts.

"Ir būtiski svarīgi, ka izstāšanās vienošanās nosacījumos ir pilnībā funkcionējošs un juridiski darbotiesspējīgs risinājums," norādīja EK.

"Mēs arī turpmāk būsim labvēlīgi noskaņoti un atvērti tam, lai izvērtētu šādus priekšlikumus, kas atbilst visiem pagaidu risinājuma kritērijiem."

Brisele mudinājusi nākt klajā ar skaidru alternatīvu pirms potenciāli izšķirošā ES samita Briselē 17. un 18.oktobrī.

Tā dēvēto pagaidu risinājumu paredz Džonsona priekšteces Terēzas Mejas panāktā Brexit vienošanās, ko Lielbritānijas parlaments trīs reizes ir noraidījis. Pašreizējās vienošanās pretinieki norāda, ka tā uz nenoteiktu laiku atstāj Lielbritāniju pakļautu ES normām un pat apdraud valsts vienotību.

Pagaidu risinājums paredz, ka Lielbritānija sākotnēji paliek muitas ūnijā ar ES, bet Ziemeļīrijai papildus paliek saistoša daļa no bloka iekšējā tirgus noteikumiem, kamēr Londona un Brisele nav atradušas labāku risinājumu.

Top komentāri

bet
b
"kas liktos pieņemams Briselei un Dublinai". Lūk, ES runā nevis par to, kas ir izdevīgs visām ES dalībvalstīm, bet gan par to, kas pieņemams tikai Briselei un Dublinai. Citu dalībvalstu intereses ir pilnīgi pretējas Briseles un Dublinas interesēm. Citām valstīm ir pilnīgi vienalga, kādas robežas ir Lielbritānijai, tā ir angļu iekšējā lieta. Citām dalībvalstīm ir svarīga abpusēji izdevīga tirdzniecība ar Lielbritāniju. Ja Brisele par problēmu uzskata Ziemeļīrijas robežu, tad jāsagaida Brexit bez līguma un tad, kad Anglija būs ierīkojusi tādas robežas, kāda tai ir vajadzīgas, varēs vienoties par savstarpējo tirdzniecību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits