Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Londonas ugunsgrēks: Šoku nomaina dusmas un sašutums

Kopš postošā ugunsgrēka sākuma Londonas augstceltnē Grenfell Tower pagājusi aptuveni diennakts. Sākotnējo šoku arvien izteiktāk caurvij cilvēku dusmas par notikušo - daudzi uzskata, ka ugunsnelaime ir sekas klajai apsaimniekotāju un būvuzņēmēju nolaidībai un bezatbildībai. Iedzīvotāju apvienība Grenfelas rīcības grupa bažas par ēkas ugunsdrošību pauda jau pirms vairākiem gadiem, taču netika uzklausīta.

Debesskrāpis, kas celts 1974. gadā, nesen tika renovēts. Projekta, kura izmaksas pārsniedza 10 miljonus eiro, ietvaros tostarp tika nomainīta ventilācija un apšuvums. Apšuvumam izmantotais materiāls jau uzreiz viesa iedzīvotājos bažas, taču renovācijas projekta ģenerāluzņēmējs Rydon apgalvoja, ka viss atbilst drošības standartiem. 

Pēc ugunsnelaimes izcelšanās liesmas strauji izplatījās tieši pa ārējo apšuvumu. Aculiecinieki stāstīja, ka zemē krituši plastmasas gabali. 

"Tas (materiāls) ir lēts, tāpēc viņi to izmantoja. Viņiem nerūp tādi ļaudis kā mēs. Nedz Vācijā, nedz Skandināvijā šāda apšuvuma izmantošana netiktu pieļauta, bet šeit viņiem ar to nav problēmu," raidorganizācijai CNN norādīja vietējais iedzīvotājs Harijs, kura nams ir pāri ielai no sadegušā debesskrāpja.

Blogā, kurā aktīvistu grupa regulāri izteikusi bažas par renovācijas gaitu un drošības riskiem, pirmie šādas tematikas ieraksti veikti pat pirms vairākiem gadiem - 2013. gadā. Tostarp kādā no ierakstiem minēts, ka

tikai katastrofa izgaismos ēkas apsaimniekotāja neizdarību un nekompetenci, (..) tādējādi pieliekot punktu nolaidībai veselības un drošības likumdošanā, ar kuru jāsdzīvo īrniekiem.

CNN vēsta, ka ielās ap sadegušo debesskrāpi trešdienas vakarpusē bija jūtama dusmu atmosfēra - cilvēki ir saniknoti par aktīvistu brīdinājumu ignorēšanu un pieprasa atbildes.

"Cilvēkiem ir visas tiesības būt nikniem (..). Es regulāri piedalos sēdēs kopā ar ugunsdrošības profesionāļiem, un viņu dusmas par vietējo padomju un namu apsaimniekotāju bezdarbību ir acīmredzama. (..) Šādos namos ugunsdrošības pārkāpumi ir endēmiski," raidorganizācija BBC citē Pasīvās ugunsdrošības foruma pārstāvi Hannu Manselu, kura norādīja, ka "brīdinājumi un informācija nesasniedz dzirdīgas ausis".

Lielbritānijas premjere Terēza Meja pēc traģēdijas apstiprināja, ka par notikušo tiks veikta rūpīga izmeklēšana.

Jāatgādina, ka naktī uz trešdienu Londonā aizdegās 24 stāvu augstceltne Grenfell Tower. Līdz šim oficiāli zināms, ka nelaimē dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, bet vēl daudzi desmiti ievainoti.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits