Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lukašenko paziņojis par Krievijas taktisko kodolieroču izvietošanas pabeigšanu

Krievija ir pabeigusi taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā, paziņojis Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko.

Kā vēsta ASV laikraksts "Wall Street Journal" (WSJ), Lukašenko pagājušā gada izskaņā paziņoja, ka ir pabeigta plānotā Krievijas taktisko kodolieroču izvietošana valstī.

ASV amatpersonas nesniedz pilnīgu informāciju par savu izlūkdienestu ziņām saistībā ar kodolieroču pārvietošanu uz Baltkrieviju, un, kā uzsver WSJ, ir pilnīgi iespējams, ka Lukašenko blefo. Tajā pašā laikā pagājušā gada jūlijā ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūra paziņoja, ka "nav iemesla apšaubīt" Vladimira Putina paziņojumus par Krievijas kodolieroču nosūtīšanu uz Baltkrieviju.

Domnīca "Federation of American Scientists" analizēja atklātos izlūkošanas datus, arī Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas videoierakstus, un secināja, ka "Lidas gaisa spēku bāze, kas atrodas 40 kilometru attālumā no Lietuvas robežas un ir vienīgais Baltkrievijas gaisa spēku spārns, kas aprīkots ar lidmašīnām Su-25, ir visticamākā vieta, kur Baltkrievija varētu veikt jauno "kodolmateriālu apmaiņas" misiju ar Krieviju", raksta WSJ.

Laikraksts norādīja, ka Lukašenko par kodolieroču izvietošanas pabeigšanu paziņojis laikā, kad Krievija pastiprina draudus Rietumiem. Putins nesen paziņoja, ka "būs problēmas" ar Somiju pēc tam, kad NATO it kā esot ievilkusi Helsinkus aliansē. Novembrī Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka Polija ir "ienaidnieks", kas var zaudēt savu valstiskumu.

"Putina provokatīvais kodolieroču gājiens Baltkrievijā ir atgādinājums tam, kas ir likts uz spēles Ukrainā," brīdināja WSJ.

Jau vēstīts, ka Putins pērn 25.martā paziņoja, ka Krievija izvietos Baltkrievijā taktiskos kodolieročus. Abu valstu amatpersonas tolaik izteicās, ka Krieviju un Baltkrieviju uz šādu soli pamudinājis Rietumu naidīgums.

Maijā abas puses parakstīja līgumu par krievu kodolieroču izvietošanu Baltkrievijas teritorijā, kontroli pār ieročiem saglabājot Maskavai.

Augusta beigās Polijas prezidents Andžejs Duda paziņoja, ka Krievija uz Baltkrieviju pārvieto tuva darbības rādiusa kodolieročus, uzsverot, ka tādējādi Krievija maina reģiona un visas NATO drošības arhitektūru. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits