Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Madride brīdina Kataloniju par vispārēju nabadzību atdalīšanās gadījumā

Katalonijai jārēķinās ar "nežēlīgu" nabadzību un ekonomikas strauju sarukumu, ja tā atdalīsies no Spānijas, pirmdien brīdinājis ekonomikas ministrs Luiss de Gindoss.

"Vispārēja sabiedrības slīkšana nabadzībā būs nežēlīga. IKP var kristies par 25 līdz 30%, bet bezdarbs - dubultoties," intervijā radiostacijai "Cope" norādīja de Gindoss.

Neatkarīgā Katalonija nonāks ārpus eirozonas, un 75% tās ražojumu tiks aplikti ar muitu, bankas nāksies pārvietot un reģionam būs jāievieš sava valūta, piebilda ministrs.

"Katalonijas neatkarība no ekonomiskā viedokļa ir pilnīgi neracionāla," uzsvēra centrālās valdības pārstāvis.

Katalonija, kas šobrīd nodrošina aptuveni piektdaļu no Spānijas iekšzemes kopprodukta (IKP) un kuras teritorija pēc lieluma aptuveni līdzinās Beļģijas teritorijai, iecerējusi 1.oktobrī rīkot neatkarības referendumu, lai gan Spānijas tiesas to pasludinājušas par nelikumīgu.

Līdz šim referendums nav ietekmējis ekonomiku, jo finanšu tirgus Katalonijas neatkarību neuzskata pat par "minimāli dzīvotspējīgu un pieņemamu scenāriju", norādīja de Gindoss.

Savukārt Katalonijas separātiski noskaņotā reģionālā valdība uzskata, ka neatkarība ļaus kataloņiem pašiem veidot savu fiskālo politiku un lemt par investīcijām, kas tikai vairos Katalonijas IKP.

Barselona norāda, ka šobrīd nodokļu ieņēmumi, kas tiek nodoti Madridei, par miljardiem eiro pārsniedz tās summas, ko province saņem atpakaļ no centrālās valdības investīciju veidā, un ka neatkarība tam pieliks punktu.

Katalonijas valdība lēš, ka starpība starp iemaksām Spānijas budžetā un centrālās valdības finansējumu sasniedz 18 miljardus eiro jeb aptuveni astoņus procentus no provinces IKP.

Savukārt saskaņā ar Madrides aprēķiniem, kuros lietota cita metodoloģija, šī summa ir desmit miljardi jeb pieci procenti no Katalonijas IKP.

Katalonija ar saviem 7,5 miljoniem iedzīvotāju dala ar Madridi Spānijas bagātākā reģiona godu.

Katalonijas bezdarba līmenis šī gada otrajā ceturksnī bija 13,2%, un tas ir ievērojami zemāks nekā vidējais Spānijas bezdarba līmenis - 17,2%.

Top komentāri

daži skaitļi
d
2014.gadā Spānijas IKP uz vienu iedzīvotāju bija 22780 eiro. Katalonijas IKP bija 26900 eiro. Bez Katalonijas Spānijas IKP būs 21986 eiro. Katalonija iemaksā Madridei vairāk nekā Madride Spānijai, starpība ir 5,7% jeb 18 miljardi. Spānijā ir 46,4 miljoni iedzīvotāju, Katalonijā 7,5 miljoni iedzīvotāju. Bez Katalonijas Spānijā paliks 38,9 miljoni iedzīvotāju. 73% Katalonijas iedzīvotāju runā kataloņu valodā papildus spāņu valodai (27% acīmredzot nerunā). Katalonijas parāds ir 32,8% no Katalonijas IKP. Spānijā bezdarbs ir 23%, Katalonijā 19%. 14,5% Katalonijas iedzīvotāji nav Spānijas pilsoņi. Uz Spāniju Katalonija eksportē mazāk nekā 50% sava eksporta, vairāk nekā 50% uz citām valstīm. Katalonija uzņem ceturto daļu no ārzemju tūristiem, kas apmeklē Spāniju (16,8 miljoni tūristu 2014.gadā).
latvietis
l
Madride grib maizi ar ikriem uz Katalonijas rēķina ?
skats no malas
s
Vasarā 49% Katalonijas iedzīvotāju bija pret izstāšanos no Spānijas un 41% par izstāšanos. Tajā pašā laikā 70% bija par referenduma rīkošanu. Tā kā, paklausot Spānijas valdībai, daudzi Spāniju atbalstošie Katalonijas iedzīvotāji nepiedalīsies referendumā, tad vairākums no pārējiem nobalsos par neatkarību (aptaujas rāda, ka referendumā plāno piedalīties 60%, no viņiem 70% par neatkarību). Spānijas valdības nostāšanās pret referendumu palielina gan atbalstu referendumam, gan arī atbalstu neatkarībai. Izskatās, ka šādā veidā labējā Spānijas valdība grib tikt vaļā no Katalonijas. Tā kā Katalonijas iedzīvotāji vienmēr balso par Spānijas labējo pretiniekiem, labējiem neizdodas iegūt stabilu vairākumu. Kad Katalonija kļūs neatkarīga, Spānijas labējiem beidzot būs stabils vairākums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits