Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Maķedonija lūdz NATO uzņemt to kā dalībvalsti, neskatoties uz Grieķijas iebildumiem

Maķedonija sestdien aicināja NATO uzņemt to savu dalībvalstu pulkā maijā Čikāgā gaidāmā samita laikā, neskatoties uz Grieķijas iebildumiem.

Maķedonijas prezidents Gjorge Ivanovs vēstulē, kuras kopija nonākusi aģentūras AFP rīcībā, NATO līderiem skaidroja, ka viņa valsts ir gatava dalībai organizācijā.

"Sagaidām, kad dalībvalstis panāks vienošanos par ilgi atliktā uzaicinājuma Maķedonijai iestāties NATO izteikšanu, kā to ir ieteikusi Apvienoto Nāciju Organizācija," rakstīja Maķedonijas prezidents

Grieķija atsakās atzīt Maķedonijas republikas nosaukumu, uzskatot, ka tajā apslēptas pretenzijas uz Grieķijas teritoriju, jo arī vienu no Grieķijas  apgabaliem vēsturiski sauc par Maķedoniju.

Grieķija, būdama ES un NATO dalībvalsts, kavē Maķedonijas pievienošanos šīm organizācijām. 2008.gadā Grieķija bloķēja uzaicinājuma izteikšanu Maķedonijai par dalību NATO, bet gadu vēlāk – arī par dalību ES

Pērn decembrī ANO Starptautiskā tiesa atzina, ka Grieķija ir pārkāpusi savas saistības attiecībā pret Maķedoniju, iebilstot pret kaimiņvalsts uzņemšanu NATO saistībā ar Grieķijas un Maķedonijas strīdu par bijušās Dienvidslāvijas republikas nosaukumu.

2008.gada novembrī Maķedonija iesniedza tiesā prasību, ka Grieķija  pārkāpj savas saistības, kavējot Maķedonijas  pievienošanos   NATO  un jebkurai citai starptautiskai, daudzpusējai vai reģionālai organizācijai vai institūcijai.

Tomēr Hāgā bāzētā tiesa neapmierināja Maķedonijas lūgumu noteikt Grieķijai  par pienākumu turpmāk atturēties no Maķedonijas pieteikumu dalībai citās starptautiskajās organizācijās bloķēšanas.

1993.gadā ANO atzina Maķedoniju kā neatkarīgu valsti ar pilno nosaukumu "Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija".

Vairāk nekā 120 valstis, tostarp Krievija un ASV, ir atzinušas šo Balkānu valsti ar tās konstitucionālo nosaukumu " Maķedonijas  Republika".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits