Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Makrons: Francijai jāatsāk funkcionēt normāli

Francijai nepieciešams miers un kārtība, lai "atsāktu funkcionēt normāli", pirms kārtējās "dzelteno vestu" protestu sestdienas pavēstīja prezidents Emanuels Makrons.

Makrons sacīja, ka viņš ir sadzirdējis, ko protestētāji saka, un ir piedāvājis atbildes īstermiņam, kā arī plašas sabiedriskās debates par valsts politiku.

"Tomēr es neuzskatu, ka mūsu demokrātija var funkcionēt ar dialogu, kas darbojas, vienīgi ieņemot publisko telpu, ar vardarbības elementiem," Briselē pēc ES samita sacīja Makrons.

"Tāpēc es uzskatu, ka saprāts un izpratne par sabiedrisko labumu tagad visus vadīs pievienoties nacionālajām debatēm," viņš piebilda.

Bažījoties par jauniem vardarbīgiem protestiem, kas jau piekto nedēļas nogali pēc kārtas varētu piemeklēt Francijas galvaspilsētu, Parīzes policijas priekšnieks Mišels Delpiks piektdien paziņojis par pastiprinātiem drošības pasākumiem.

Sarunā ar radiostaciju RTL Delpiks pavēstīja, ka atkal plāno sestdien kārtības uzturēšanai Parīzē mobilizēt 8000 policistu, kuru rīcībā būs arī 14 bruņumašīnas.

Viņš piebilda, ka atšķirībā no pagājušās nedēļas tiks izveidots lielāks skaits patruļvienību, kuru uzdevums būs aizturēt vandāļus Elizejas lauku apkārtnē, kas atkal varētu mēģināt demolēt veikalus un kafejnīcas.

Kopš 17.novembra, kad sākās tā dēvēto dzelteno vestu protesti, sadursmēs ar policiju vai negadījumos, kas ar tiem saistīti, dzīvību zaudējuši jau seši cilvēki.

"Dzelteno vestu" kustību sākotnēji izraisīja valdības lēmums paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bet pakāpeniski tā izvērsusies daudz plašākos protestos, atspoguļojot vispārējo sabiedrības neapmierinātību ar prezidenta Emanuela Makrona politiku.

Lai gan valdība, piekāpjoties protestētājiem, paziņojusi par atteikšanos no plānotās degvielas nodokļa paaugstināšanas, un Makrons apsolījis paaugstināt minimālo algu, kā arī piekāpies jautājumā par paaugstinātu nodokļu piemērošanu pensionāriem, nekas neliecina, ka protestu kustība, kas satricinājusi visu Franciju, ietu mazumā.

Top komentāri

Francija pēc iedzīvotāju ienākumiem
F
skaitās viena no bagātakajām valstīm pasaulē. Bet redz, gluži kā ellei NEKAD nav diezgan! Es vēl saprastu, ka streiki ik dienas Latvijā notiktu, kur daudziem algas ir niecīgas, bet komunālie maksājumi lielāki kā citur, un kur par elektrību jāmaksā milzu KLAUŠAS, un nākamgad vēl vairāk!
Margarēta
M
Normāli Francijā nozīmē praktiski kaut kādi iknedēļas streiki. Ja nav protestu vai teroraktu, tad ir streiki. Normāla funkcionēšana Francijas izpratnē tik un tā ir bardaks un haoss visas pārējās civilizētās pasaules izpratnē.
skats no malas
s
"Diena" atskaņo katru Makrona purkšķi, bet nespēja neko uzrakstīt 4 nedēļu laikā, kamēr pret Makronu bija lielākie kopš 1968.gada protesti. Redzēs, vai "Diena" rakstīs kaut ko rīt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits