Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Makrons: G7 līderiem nav jābaidās slēgt vienošanās bez Trampa

G7 līderiem gaidāmajā samitā nav jābaidās slēgt vienošanās bez ASV prezidenta Donalda Trampa, lai arī vienmēr priekšroka dodama vienprātībai, ceturtdien paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"G7 ir iespēja mums visiem sanākt kopā un godīgi, atklāti runāt starp valstīm, kuras sen ir sabiedrotie un draugi," kopīgā preses konferencē ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo pavēstīja Makrons.

"Būs tēmas, kurās [ASV] prezidents nebūs pilnīgā saskaņā ar pārējiem - es, protams, domāju klimata pārmaiņas un tirdzniecību," sacīja Makrons. "Mūsu kopīgais mērķis ir rast tekstu, kuru var parakstīt visi. (..) To sakot, es piekrītu Džastina Trudo daudzkārt teiktajam, ka vēlme parakstīt kopīgu G7 deklarāciju nedrīkst pārmākt nepieciešamību būt prātīgiem par saturu.

"Mēs, eiropieši, un japāņi neesam gatavi atteikties no visa, lai dabūtu" Trampa parakstu, norādīja Makrons, piebilstot, ka tā būtu kļūda.

Šonedēļ Kanādā paredzētajā G7 samitā Trampu gaida vēsa uzņemšana, un daži novērotāji pat ierosinājuši pārdēvēt šo pasākumu par G6+1 samitu.

G7 samitu nereti aizēno antiglobālistu demonstrācijas, taču šoreiz lielākais drauds liberālajai pasaules kārtībai atradīsies iekšpus žoga, vēsta ziņu aģentūra AFP.

ASV piemērojušas jaunus muitas tarifus no Eiropas Savienības (ES), Kanādas un Meksikas importētajam tēraudam un alumīnijam, apdraudot daudzpusējos brīvās tirdzniecības līgumus.

Trampa uzmanību no G7 samita var novērst arī gatavošanās 12.jūnijā Singapūrā plānotajām sarunām ar Ziemeļkorejas līderi.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un Vācijas kanclere Angela Merkele atzinuši, ka samitā būs grūti pat vienoties par kopīgu noslēguma paziņojumu.

Top komentāri

skats no malas
s
Kas slēpjas aiz tērauda un alumīnija tirdzniecības? ASV piemēro muitas nodevu. Eiropa uz ASV vairs nevar eksportēt šos metālus. Bet ne tikai Eiropa, visa pasaule. Kas notiek tālāk? Ķīna, Brazīlija un Krievija eksportē savus metālus uz ES, bet ES metāli kļūst nekonkurētspējīgi Eiropā. Ko Eiropa var darīt? (1) Aizsargāt savu tirgu tāpat kā to dara ASV vai (2) ļaut savai rūpniecībai bankrotēt.
skats no malas
s
Japānai nav kodolieroču, bet blakus ir Ziemeļkoreja, Ķīna un Krievija. Japānas drošība ir atkarīga no ASV. Austrumeiropas drošība arī ir atkarīga no ASV, līdz ar to ASV sabiedrotie ir visa Austrumeiropa. Kanādas un ASV līgums rada zaudējumus ASV un peļņu Kanādai. Vai Kanāda varētu pievienoties ES? Vai ES ir gatava rīkoties sev par ļaunu un Kanādai par labu? Vai tomēr Kanādai ir izdevīgāk nodibināt līdzsvarotas attiecības ar ASV? Visu problēmu centrā ir ES "motors" - Francijas un Vācijas ambīcijas.
šis
š
makrons taisās karināt makaronus ES VĒL BĪSTAMĀK , tādā gadījumā virs ES plivināsies pļūtina ļotenes .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits