Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Makrons oficiāli sāk lielās debates ar mērķi nomierināt "dzelteno vestu" kustību

Francijas prezidents Emanuels Makrons otrdien oficiāli atklājis tā dēvētās lielās debates, kuru mērķis ir nomierināt "dzelteno vestu" kustību, kas jau divus mēnešus Francijas pilsētu ielās rīko plašus protestus.

Trīs mēnešus ilgās nacionālās debates Makrons oficiāli ievadīja Granburteruldā. Uz sanāksmi šajā Normandijas mazpilsētā bija pulcējušies aptuveni 600 mēri un vietējās amatpersonas.

Prezidents mudināja ļaudis debašu laikā izklāstīt savas problēmas un piedāvāt to risinājumus, apsolot, ka viņš ieklausīšoties pilsoņu viedokļos.

Savu turneju Makrons uzsāka, iegriežoties Ganī mazpilsētā, kur viņš piedalījās vietējo amatpersonu sanāksmē.

Elizejas pils saimnieks norādīja, ka vēloties palīdzēt "ļaudīm, kas atrodas grūtā situācijā", atrast izeju no nabadzības, padarot viņus atbildīgākus, jo daļa pilsoņu darot to, kas ir pareizi, bet citi nodarbojoties ar niekiem.

Šo apgalvojumu Makrons izteica, lietojot rupju franču izteicienu, kas jau izpelnījies komentāru gūzmu sociālajos medijos.

Jau iepriekš prezidents atļāvies izteikumus, ko daudzi francūži uztvēruši kā apvainojumu, piemēram, atzīstot, ka daļa francūžu esot slinki, un kādam bezdarbniekam norādot, ka darba atrašanai viņam pietiktu vien "šķērsot ielu".

Makrons, atklājot debates, atzina, ka "dzelteno vestu" protestu izraisītā krīze devusi Francijai iespēju īstenot dziļākas reformas. Viņš apsolīja vēl šogad reformēt pensiju sistēmu, padarot to taisnīgāku, jo šobrīd daži strādājošie atkarībā no viņu darbavietas saņem lielāku pensiju nekā citi.

Par spīti stingrajiem drošības pasākumiem un satiksmes ierobežojumiem, ap Granburteruldu bija pulcējušies vairāki desmiti "dzelteno vestu" kustības aktīvistu, lai paustu savu neapmierinātību.

"Mums liedz iekļūt pilsētiņā," norādīja viens no viņiem. "Es gāju pāri ceļam sava dzeltenajā vestē, taču man lika to novilkt, jo tā esot aizliegta."

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā stihiska reakcija uz plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā vispārējā kustībā pret Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Saskaņā ar policijas datiem sestdien, devīto nedēļas nogali pēc kārtas, Francijas pilsētu ielās izgāja 84 000 cilvēku.

Viens no "dzelteno vestu" neformālajiem līderiem aģentūrai AP apliecināja, ka protesti netiks pārtraukti.

Top komentāri

Jāsmejas.
J
TAUTAS nīst arī Kremļa slepkavas, bet vai Diena to raksta? Diena tikai Makronu piemin, kas salīdzinot ar Kremļa nezvēru un izdzimteni Putinu, droši var eņģeļu kārtā nominēts tikt.
Redz!
R
Francijas bandītus un Kremļa aģentus, kā arī Kremļa maukas Li Peņas pielūdzējus kāds par TAUTU sauc! Ir nu gan tiem Kremļa suņiem viena častuška un viens maujamais!
Ja jau ''tauta'''''nīst'' Makronu,
J
kā te vienai otrai Kremļa lakstīgalai tīk apgalvot, redzētu KO TĀ NĪSTU, ja pie teikšanas Lipene būtu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits