Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Makrons pieņem iekšlietu ministra atlūgumu

Francijas prezidents Emanuels Makrons ir pieņēmis iekšlietu ministra Žerāra Kolona atlūgumu, kuru pirmdien bija noraidījis, trešdienas rītā paziņoja Elizejas pils administrācija.

Makrona uzticamā sabiedrotā Kolona demisija ir jauns trieciens prezidentam, kura popularitāte pēdējā laikā ir kritusies. Pirms dažām nedēļām atkāpās Makrona valdības populārais vides ministrs Nikolā Ilo, kuram sekoja sporta ministre, bijusī olimpiskā čempione paukošanā Lora Flesela.

71 gadu vecais Kolons, kurš ticis uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem Makrona aizstāvjiem, pirms divām nedēļām paziņoja par savu nodomu nākamgad atstāt ministra amatu, lai 2020.gadā kandidētu Lionas mēra vēlēšanās. Pēc šī paziņojuma izskanēja aicinājumi Kolonam nekavējoties atkāpties no ministra amata.

Kolons bija Lionas mērs 16 gadus, līdz Makrons viņu izraudzījās Iekšlietu ministrijas vadīšanai, un ilgi tika baumots, ka Kolons plāno kandidēt uz ceturto termiņu Lionas mēra amatā.

Prezidents ir "pieņēmis Žerāra Kolona atlūgumu un lūdzis premjerministru [Eduāru Filipu] strādāt viņa vietā līdz [Kolona] pēcteča [iekšlietu ministra amatā] paziņošanai", teikts Elizejas pils paziņojumā.

Kolons septembrī bija paziņojis par nodomu palikt ministra amatā līdz Eiropas Parlamenta vēlēšanām nākamā gada maijā. Kritiķi tomēr apgalvoja, ka Kolona prioritātes jau ir pievērstas gaidāmajai Lionas mēra vēlēšanu kampaņai, un aicināja viņu atkāpties nekavējoties.

Makrons pirmdien nepieņēma Kolona atlūgumu, uzstājot uz savu "uzticēšanos" iekšlietu ministram, bet Kolons otrdien paziņoja, ka tomēr ir nodomājis atkāpties.

"Žerārs Kolons atkal ir atkāpies. Cik ilgi šis skečs turpināsies?" otrdien tviterī rakstīja Francijas galēji labējo līdere Marina Lepēna.

Premjerministrs Eduārs Filips pēc Makrona lūguma izpildīt iekšlietu ministra pienākumus atcēla braucienu uz Dienvidāfriku, kas bija plānots ceturtdien un piektdien.

Kolons iepriekš bija pielīdzinājis savas attiecības ar 40 gadus veco Makronu tēva un dēla attiecībām. Makrona inaugurācijas laikā 2017.gada maijā Kolons raudāja no aizkustinājuma.

Ir ziņots, ka viņu attiecības šovasar pasliktināja skandāls, kurā bija iesaistīts toreizējais Makrona miesassargs.

Videoieraksts, kurā redzams, kā Makrona apsardzes priekšnieks Aleksandrs Benala 1.maija demonstrācijas laikā sit kādam protestētājam, izraisīja plašu politisku skandālu, kad noskaidrojās, ka augstākās amatpersonas zināja par šo incidentu.

Šī incidenta parlamentārā izmeklēšanā Kolons vainoja Makrona biroju, sakot, ka tā pienākums bija ziņot prokuroriem par šo incidentu.

Makrona popularitāte pēc šī skandāla un sabiedrībā iecienīto ministru Ilo un Fleselas atkāpšanās nokritās līdz rekordzemam 23% līmenim septembra sākumā. Pašlaik tā svārstās ap 34%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits