Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mediji: Protestos Rumānijā svētdien piedalījās pusmiljons cilvēku

Apmēram pusmiljons rumāņu svētdien izgāja ielās, protestējot pret valdības dekrētu, ar kuru bija paredzēts dekriminalizēt vairākus korupcijas noziegumus, lai arī svētdien Rumānijas valdība dekrētu atsauca.

Protesti svētdien turpinājās jau sesto dienu.

Telekanālu aplēses liecina, ka valsts galvaspilsētā Bukarestē ielās izgāja 200 000 līdz 300 000 protestētāju, 40 000 cilvēku protestos piedalījās Timišoarā bet 45 000 - Klužā-Napokā. Demonstrācijas notika arī citviet Rumānijā.

Protestos atskanēja arī aicinājumi valdībai atkāpties, tomēr premjerministrs Sorins Grindjanu, kurš amatā ir tikai mēnesi, paziņoja, ka viņa valdībai ir "pienākums pret tautu, kas par to balsoja", un tā nedemisionēs.

Valdības dekrēts bija izsaucis tik plašus protestus, kādi nebija pieredzēti kopš diktatora Nikolajes Čaušesku gāšanas 1989.gadā.

Valdības otrdien pieņemtais ārkārtas dekrēts dekriminalizēja amata noziegumus, kuru rezultātā radušies finansiālie zaudējumi līdz 200 000 leju (44 387 eiro) apmērā.

Šie likuma grozījumi varēja ļaut izvairīties no kriminālvajāšanas valdošās kreisi centriskās Sociāldemokrātu partijas (PSD) līderim Livju Dragnjam, kurš otrdien stājās tiesas priekšā par varas ļaunprātīgu izmantošanu, un vairākiem citiem kreisiem politiķiem.

Valdība arī plāno ar atsevišķu dekrētu, kuru vēl izskatīs parlaments, no cietumiem atbrīvot 2500 ieslodzītos, kuri izcieš cietumsodus, kas nav ilgāki par pieciem gadiem.

PSD ir skaidrojusi šos soļus ar centieniem padarīt krimināllikumu atbilstošu konstitūcijai un mazināt cietumnieku skaitu.

Savukārt kritiķi to uzskata par nekaunīgu sociāldemokrātu mēģinājumu paglābt daudzus korupcijā iesaistītus PSD pārstāvošus politiķus.

Top komentāri

Nata
N
Rumanijas pilsoniem ir obligati japanak, ka tiek patriekta si banditiska sociku valdiba, kura meginaja attaisnot, no cietumiem atbrivot, ienemot valsts varu, zaglus, korumpantus. Latvijas 26. gadu pieredze rada ka zagli, korumpanti (puku tirgoni, barmeni, dzinsu spekulanti), kuri ienema Latvijas valsti amatus to vien darija ka zaga, laupija, korumpeja un pec amatu pamesanas to pasu dara. Tikai jautajum sir kaiak Latvia joprojam nav tiesati un soditi godmani, skeles, berzini, lembergi, lesinski-sleseres, gaili, birkavi, repses..../
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits