Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Medijs: Vācu izlūkdienests no Krievijas jau 90. gados ieguvis Novičok paraugu

Krievijā Novičok programmas ietvaros izstrādātā nervus paralizējošā inde, ar ko marta sākumā Lielbritānijā saindēts bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija, aizvadītā gadsimta 90. gadu sākumā nonākusi vairāku Rietumvalstu specdienestu rīcībā, jo Vācijas izlūkdienestam BND izdevies to iegūt no Krievijas. To, atsaucoties uz laikraksta Die Zeit, vēsta medijs Deutsche Welle.

Tas kļuvis iespējams, jo kāds Krievijas zinātnieks sadarbojies ar BND un, saņemot iespēju viņam un ģimenei apmesties uz dzīvi Vācijā, solījis sagādāt nervus paralizējošās vielas Novičok paraugu, Vācijas medijiem apliecinājuši anonīmi avoti. Vācijas varas iestādes uz to reaģējušas atturīgi, jo Vācija nevēlējās iesaistīties ķīmiska bruņojuma izpētē un nesen bija panākusi ASV ķīmisko ieroču izvešanu.

Līdz ar to Novičok paraugs nogādāts analīzēm Zviedrijas laboratorijā, kas sagādājusi indīgās vielas formulu, kas saskaņā ar toreizējā Vācijas kanclera Helmuta Kola rīkojuma nodota vairāku sadarbības valstu izlūkdienestiem, tai skaitā Lielbritānijai un ASV, pēc kā atsevišķās NATO valstīs esot izstrādāti jauni Novičok paraugi, lai varētu izstrādāt pretindi.

Krievijai par Novičok nonākšanu Eiropas izlūkdienestu rokās neesot teikts, jo likumsakarīgi tas sabojātu attiecības ar lielvalsti, kuras prezidents tolaik bija Boriss Jeļcins.

Vācija un Zviedrija pašlaik nav komentējušas izskanējušo informāciju. BND un Vācijas valdība pavēstījušas, ka izlūkošanas jautājumus apspriež tikai ar attiecīgajām parlamentārajām komitejām. Savukārt Zviedrijas valdības pārstāvji pauduši, ka nav informēti par valsts iesaisti šajā misijā, un vajadzētu vairāk laika, lai noskaidrotu apstākļus par Novičok parauga pētīšanu, kas it kā notikusi laboratorijā Zviedrijā.

Jau vēstīts, ka 4. martā Angliijas pilsētā Solsberi kādreizējais Krievijas dubultaģentrs Sergejs Skripaļs un viņa meita saindēti ar Novičok. Lielbritānija notikušajā vainoja Krieviju, kas šīs apsūdzības noliedza.

Top komentāri

:)
:
Drīz izrādīsies, ka vienīgā pasauleds valsts, kurai nebija Novičoks, bija Krievija, jo visi zinātnieki kopā ar paraugiem bija aiztinušies uz rietumiem! :)
oskars
o
sen visiem normaliem cilvekiem skaidrs, ka rietumi melo un iespejams ka indesanas vispar nebija , bet kripalus vienkarsi novaca ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits