Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Medvedevs: Jaunā RLS ir signāls Krievijas gatavībai reaģēt uz Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmu

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paudis cerību, ka otrdien darbu sākusī raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmas radiolokācijas stacija (RLS) Kaļiņingradas apgabalā būs signāls Rietumu partneriem, ka Krievija ir gatava atbilstoši reaģēt uz draudiem, ko rada Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēma.

"Sagaidu, ka šo soli mūsu Rietumu partneri uztvers kā pirmo signālu mūsu valsts gatavībai atbilstoši atbildēt uz tiem draudiem, ko mūsu stratēģiskajiem kodolspēkiem rada pretraķešu aizsardzības sistēma," otrdien apspriedē ar bruņoto spēku pārstāvjiem Kaļiņingradā paziņoja Medvedevs.

Krievijas prezidents uzsvēra, ka valsts Aizsardzības ministrija, pamatojoties uz valsts prezidenta lēmumu, sākusi īstenot 23.novembrī izziņotos pasākumus pretreakcijai uz Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas plāniem.

Krievijas tālās identifikācijas sistēmas pārhorizonta radiolokācijas stacija Voroņež-DM atrodas  Kaļiņingradas apgabala Pioņerskas ciematā un darbojas decimetru diapazonā.

Medvedevs uzsvēra, ka radiolokācijas stacija ir gaisa un kosmosa telpas kontroles instruments un "pati par sevi, protams, nerada draudus mūs kaimiņiem".

"Tās izveide neaizver durvis dialogam, ar kolēģiem izvirzīto jautājumu apspriešanai," norādīja Medvedevs, piebilstot, ka ir iespējas izmantot stacijas sniegto informāciju kopējās Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas interesēs.

"Bet vēlreiz atkārtoju: esošajā situācijā galīgo pieeju jāformulē NATO dalībvalstīm, ASV un Eiropas partneriem," paziņoja Krievijas prezidents, kas arī uzsvēra, ka ir gatavs uzklausīt Rietumu partneru ierosinājumus par pretraķešu aizsardzības sistēmu, bet uzskata mutiskus paziņojumus par nepietiekamiem.

"Mutiski paziņojumi diemžēl negarantē mūsu interešu aizsardzību. Ja tiks sperti citi soļi, mēs, protams, esam gatavi tos uzklausīt, bet jebkurā gadījumā, ar mutiskiem paziņojumiem vien ir par maz," sanāksmē ar Krievijas bruņoto spēku pārstāvjiem paziņoja Medvedevs.

Viņš uzsvēra, ka Krieviju neapmierina "vienkārši paziņojumi, ka veidojamā pakāpeniskā un pielāgojamā pāreja uz  Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmu nav vērsta pret Krieviju".

"Tādēļ, kad mums saka: tas nav pret jums, vēlos šodien pateikt šo - cienījamie draugi, tā radiolokācijas stacija, kas šodien sāka darbu, arī nav pret jums, tā ir mums," teica Medvedevs.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs 23.novembrī paziņoja, ka Krievija patur tiesības atteikties no tālākas atbruņošanās gadījumā, ja situācija ar Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmu attīstītos Krievijai nelabvēlīgi. Medvedevs arī uzdeva iekļaut kaujas sastāvā raķešu uzbrukuma brīdinājuma sistēmas radiolokācijas staciju  Kaļiņingradas apgabalā un pastiprināt stratēģisko kodolspēku objektu piesegšanu.

Krievijas  Kosmosa spēku pavēlnieks ģenerālleitnants Oļegs Ostapenko pirms tam paziņoja žurnālistiem, ka pie Kaļiņingradas esošajā   radiolokācijas  stacijā brīdinājumam par raķešu uzbrukumu līdz gada beigām tiks noteikts izmēģinājuma kaujas dežūras režīms.

NATO plānotās Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas nolūks ir nodrošināt aizsardzību pret raķešu uzbrukumiem no tādām neprognozējamām valstīm kā Irāna.

Iepriekš NATO ir noraidījusi   Krievijas  ierosinājumu izveidot atbildības zonas, uz kurām balstoties Maskava uzņemtos atbildību par dažu kaimiņvalstu aizsargāšanu no naidīgo valstu raķešu uzbrukumiem. Savukārt NATO ierosinājusi izveidot divas neatkarīgas pretraķešu aizsardzības sistēmas, kas savā starpā apmainītos ar informāciju.   Krievija  jau agrāk ir brīdinājusi, ka gadījumā, ja netiks ievērotas tās intereses, tā varētu veikt papildu drošības pasākumus, tostarp pastiprināt bruņojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits