Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Meja aicina ES līderus atteikties no nepieņemamām Brexit prasībām

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja trešdien aicinājusi Eiropas Savienības (ES) līderus atteikties no nepieņemamām Brexit prasībām, kas, pēc viņas domām, var sašķelt Lielbritāniju.

Meja aicināja pārējo ES dalībvalstu vadītājus pozitīvi reaģēt uz viņas nopietno un realizējamo plānu, un uzsvēra, ka viņu visu atbildība tagad ir noslēgt Brexit vienošanos.

ES līderi, kas sapulcējušies uz neformālu samitu Zalcburgā, vakariņu laikā uzklausīja Meju, bet pēc tam norādīja, ka jautājums par Ziemeļīrijas robežu joprojām nav atrisināts.

Meja jautāja pārējo valstu līderiem, ko viņi darītu, ja viņiem tiktu lūgts piekrist "tiesiski sadalīt" savas valstis, jo tieši to, viņasprāt, prasa ES, ierosinot Ziemeļīrijai palikt ES ekonomisko noteikumu pakļautībā.

Dalībvalstu līderi britu premjerministrei neatbildēja, nepieļaujot, ka tiek apietas oficiālās Brexit sarunas, kurās Eiropas Komisijas (EK) delegāciju vada Mišels Barnjē.

ES līderi apspriedīs šo jautājumu savā starpā šodien pie pusdienu galda. Barnjē cer, ka šajās sarunās tiks bruģēts ceļš uz galīgo Brexit vienošanos.

Taču pagaidām nekāds progress nav gaidāms, un Mejai pēc desmit dienām Konservatīvo partijas kongresā būs jāuzklausa kritika par viņas maigo pieeju Brexit.

"Šajā posmā ir iestājies sastingums. Progresa nav," trešdien pēc vakariņām ziņu aģentūrai Reuters atzina Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Slovākijas premjerministrs Pēters Pelegrīni piebilda, ka robežas jautājumā nav panākts nekāds progress.

"Viss bija pieklājīgi. Viņi cenšas pret to būt jauki, un rīt izskanēs jauki vārdi," komentējot pārējo ES līderu attieksmi pret Meju, sacīja kāds ES diplomāts.

Cits avots ES izteicās, ka Meja, iespējams, kļūst pielaidīgāka pret kompromisu, nākot klajā ar jauniem ierosinājumiem, kā izvairīties no pretrunīgiem ekonomiskas regulējumiem, un piesaucot "vidusceļu". Taču no pārējo ES līderu puses neesot bijusi nekāda reakcija.

Līdz brīdim, kad Lielbritānijai jāizstājas no ES, atlikuši knapi seši mēneši, un Londona riskē ar nopietniem sarežģījumiem, ja izstāšanās notiks bez vienošanās.

"Ļoti skaidri dzirdams, ka istabā tikšķ pulkstenis," sacīja avots ES, piebilstot, ka tas sāk psiholoģiski ietekmēt cilvēkus.

ES amatpersonas vēlreiz norādīja, ka Lielbritānijai jānāk klajā ar saviem ierosinājumiem, kā izvairīties no stingrās robežas atjaunošanās starp tai piederošo Ziemeļīriju un Īriju. No Mejas tiek gaidīti arī priekšlikumi tālākai ekonomiskajai sadarbībai starp Lielbritāniju un ES.

Avots Lielbritānijas valdībā atklāja, ka Londona drīzumā varētu nākt klajā ar jauniem ierosinājumiem Ziemeļīrijas robežas jautājumā, taču līdz šim Meja nav izrādījusi gatavību atteikties no plāna, kuru publiskoja jūlijā.

Meja ir noraidījusi ES ierosinājumu, ka Ziemeļīrija varētu palikt muitas ūnijā gadījumā, ja Brexit notiks bez vienošanās, un tā vietā ierosinājusi uz zināmu laiku noslēgt muitas vienošanos ar visu Lielbritāniju.

Vakariņās Zalcburgā Meja pauda līdzīgu nostāju, paziņojot, ka nevar piekrist EK ierosinājumam "sadalīt Apvienoto Karalisti divās muitas teritorijās".

Meja vēlas parādīt stingrā Brexit piekritējiem savā partijā, ka viņas plāns ir vienīgais, par kuru ir iespējams vienoties ar ES.

Meja arī paziņoja, ka Brexit sarunu pagarināšana nav variants, un noraidīja otra referenduma sarīkošanu par Lielbritānijas dalību ES.

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars trešdien pirms vakariņām sacīja, ka neredz nekādu progresu. Viņaprāt, Londona nav tuvāk atrisinājumam kā bija martā.

Šorīt Zalcburgā Meja piedalīsies sarunās par drošību un tiksies aci pret aci ar Varadkaru.

Pēc tam sarunas turpināsies bez Mejas, pērējiem ES līderiem apspriežot viņas priekšlikumus Brexit.

Taču kāds augsta ranga britu avots sacīja, ka tuvojas pareizais brīdis vienošanās panākšanai, un Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska iecere noorganizēt vēl vienu samitu novembra vidū var nozīmēt, ka tajā tiks parakstīta ilgi gaidītā vienošanās.

"Domāju, tas liecina, ka pašreiz notiek ļoti nopietnas diskusijas. Mēs esam pārliecināti, ka tiksim pie vienošanās," sacīja avots.

Top komentāri

:)
:
Ko nākamo tad "indēs" briti, jo Meijai atkal ES kurvīti iedeva un viņas "premjeres krēsls" ne tikai šūpojās?! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits