Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Meja turpmāk pati vadīs Breksita sarunas

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja otrdien paziņojusi, ka turpmāk pati personīgi vadīšot sarunas par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Meja savā rakstiskajā paziņojumā parlamentam piebildusi, ka jaunais Breksita ministrs Dominiks Rābs būs tikai viņas vietnieks sarunu delegācijas vadībā.

Viņa norādījusi, ka izstāšanās procesā ir svarīgi, lai "valdība būtu organizēta visefektīvākajā veidā".

Premjere arī pavēstījusi, ka pēc 2016.gada referenduma izveidotā Breksita ministrija tikšot pārorientēta uz iekšzemes sagatavošanās darbiem, tostarp rēķinoties ar iespēju, ka Lielbritānijai no ES nāksies aiziet bez vienošanās ar Briseli.

Savukārt augstākā atbildība gan par sagatavošanās darbiem, gan par sarunām tiks nodota premjerministres kancelejai, norādījusi Meja.

Rābs amatā tika iecelts 9.jūlijā pēc tam, kad demisionēja viņa priekštecis Deivids Deiviss, kurš iebilda pret Mejas ieceri pēc Breksita veidot kopīgu brīvās tirdzniecības zonu ar ES.

Tomēr jau pirms atkāpšanās no amata Deiviss tika arvien vairāk nobīdīts malā, un pēdējo mēnešu laikā viņš arvien retāk tikās ar ES delegācijas vadītāju Mišelu Barnjē.

Deivisa vietā arvien biežāk par galveno cilvēku sarunās tika uzskatīts Mejas padomnieks Olivers Robinss, kurš neilgi pēc Mejas paziņojuma jau paudis šaubas, ka premjerministre iesaistīsies tiešās sarunās ar Barnjē Briselē.

"Es par to šaubos," uz parlamenta komitejas locekļu jautājumu atbildēja Robinss, piebilstot, ka "galvenais sarunu dalībnieks" joprojām būšot Rābs.

Savukārt pats Rābs parlamenta komitejai apliecināja, ka "kopš pirmās dienas" viņš ļoti cieši sadarbojoties ar Robinsu, "lai nodrošinātu, ka ir viena komanda".

Rābs ar Barnjē tikās pagājušajā nedēļā Briselē, un abas puses bija vienisprātis, ka jāpalielina sarunu temps, jo pēdējo mēnešu laikā tās iestrēgušas domstarpību dēļ par robežas režīmu starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku.

Rābs joprojām pauda cerību panākt vienošanos līdz oktobri, lai līdz 2019.gada martam, kad Lielbritānija pametīs ES, to paspētu ratificēt gan Eiropas Parlaments (EP), gan britu likumdevēji.

Nākamā Rāba un Barnjē tikšanās paredzēta jau šonedēļ.

 

Top komentāri

TrollisJT
T
Ja virspavēlnieks vairs neuzticas saviem ģenerāļiem... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits