Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mejai pēc atliktā Brexit balsojuma draud neuzticības izteikšana

Trešdien Lielbritānijas Konservatīvās partijas deputāti balsos par vai pret neuzticības izteikšanu premjerministrei Terēzai Mejai. Šis balsojums seko lēmumam atlikt balsojumu par Mejas valdības piedāvātajiem noteikumiem, ar kādiem Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības, vēsta britu mediji.

Lai ierosinātu šādu balsojumu, bija nepieciešamas 48 no 315 konservatīvās partijas deputātu iesniegtas vēstules tā saucamās 1922. gada komitejas priekšsēdētājam Greimama Bradijam. BBC, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta, ka nepieciešamais vēstuļu skaits jau esot iesniegts.

Mejai būs jāatkāpjas, ja viņa zaudēs šajā neuzticības balsojumā, bet uzvaras gadījumā šādu blasojumu nevarēs sarīkot ātrāk kā pēc gada.

Balsojums paredzēts laika posmā no plkst.18 līdz plkst 20 ( plkst.20 līdz plkst.22 pēc Latvijas laika).

Lai paliktu amatā, Mejai nepieciešams iegūt vismaz 158 no 315 konservatīvo deputātu balsīm.

Meja paziņoja, ka cīnīsies pret neuzticības izteikšanu un citam premjerministram būtu jāatliek vai pat jāaptur Brexit process.

Lielbritānijas iekšlietu ministrs Sadžids Džavids, kurš ticis minēts kā iespējamais Mejas pēctecis, uzskata, ka Konservatīvās partijas vadības vēlēšanas būu pēdējais, kas pašlaik būtu darāms, jo "mūs uzskatīs par egoistiskiem un nepareiziem".

Arrī Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants norādījis, ka "pēdējā lieta, kas vajadzīga valstij, ir postošas un ilgas sacensības par vadību".

Telegraph publicējis pilnu Konservatīvās partijas deputāta Ouena Patersona vēstuli, kurā viņš pamatojis, kāpēc ir viens no neuzticības izteicējiem Mejai. Pēc viņa teiktā Mejas piedāvātā Brexit vienošanās esot tik slikta, ka "to nevar uzskatīt ne par ko citu kā vien skaidri pausto solījumu nodevību."

Kā zināms, Lielbritānijas premjerministre paziņoja, ka atceļ otrdien plānoto balsojumu parlamentā par Brexit vienošanos, paredzot, ka tā varētu tikt noraidīta. Balsojumam parlamentā par šo vienošanos jānotiek līdz 21. janvārim.

Meja nonākusi neapskaužamā situācijā un otrdien devusies turnejā uz vairākām Eiropas Savienības valstīm, cenšoties panākt vēl kādas izmaiņas Brexit vienošanās tekstā, tomēr Eriopas padomes vadītājs Donalds Tusks un Vācijas kanclere Angela Merkele tādas viņai nav solījuši.

Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) norādīja, ka ES nav pamata atsākt Brexit sarunu procesu ar Lielbritāniju tās iekšpolitisko problēmu dēļ. Rinkēvičs izteicās, ka Eiropas Savienībai jābūt gatavai arī scenārijam, kad Lielbritānija bloku pametīs bez vienošanās.

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits