Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Merkeli Grieķijā sagaida ar vērienīgām protesta akcijām

Vācijas kanclere Angela Merkele, otrdien ieradusies vizītē Grieķijā, apliecināja, ka "grūtais ceļš" - taupības pasākumi - Grieķijai ir labākais veids, kā pārvarēt ekonomisko krīzi. 

Merkele, kuras vadītā valsts ir Eiropas lielākā tautsaimniecība un galvenā maksātāja par grūtībās nonākušo valstu glābšanas pasākumiem, cildināja Grieķijas reformas un atkārtoja, ka viņas mērķis ir paturēt Grieķiju eirozonā. "Esmu dziļi pārliecināta, ka šis grūtais ceļš ir tā vērts, un Vācija vēlas būt labs partneris," ierodoties piecu gadu laikā pirmajā vizītē Grieķijā, sacīja kanclere. "Daudz kas ir sasniegts. Vēl ir daudz darāmā, bet Vācija un Grieķija strādās ļoti cieši kopā."

Grieķijas premjerministrs Antonis Samars, kurš, tāpat kā Merkele, ir konservatīvā spārna politiķis, atbildot sacīja: "Grieķija ir apņēmības pilna turēt solījumus un pārvarēt krīzi. Grieķijas tauta patlaban asiņo, bet tā ir apņēmības pilna uzvarēt konkurences cīņā." Merkele savukārt uzsvēra - "šīs problēmas nevar tikt atrisinātas ar vienu burvju nūjiņas mājienu vai vienu soli. Tas būs garš ceļš, bet es ticu, ka mēs redzēsim gaismu tuneļa galā."

Samars un viņa sabiedrotie vēlas, lai kreditori par diviem gadiem pagarina taupības pasākumu īstenošanas termiņu cerībā, ka Grieķijas ekonomika līdz tam laikam būs sākusi atgūties.

Merkele otrdien atkārtoja, ka šajā jautājumā lēmums nevar tikt pieņemts, pirms kreditoru "troikas" auditori šomēnes nebūs snieguši ziņojumu par Grieķijas reformu stāvokli. "Mēs vienojāmies, ka apvienojumā ar taupības pasākumiem un strukturālajām reformām, kas no cilvēkiem prasa daudz, ir jābūt arī izaugsmes stimulēšanai," pēc sarunām ar Samaru žurnālistiem atzina Merkele. "Tāpēc mēs darīsim visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka Grieķijai ir pieejami Eiropas Investīciju bankas kredīti."

Tikmēr Atēnu centrā pulcējušies protestētāji, kas naidīgi noskaņoti pret augstās viešņas vizīti. Demonstrantiem rokās redzami plakāti ar uzrakstiem Tu neesi gaidīta, Imperialisten Raus! (Prom imperiālistus!) un Nē ceturtajam reiham!. Dažos plakātos redzami arī kāškrusti.

Netālu no parlamenta ēkas policijai nācies likt lietā asaru gāzi, lai izklīdinātu demonstrantus, kuri centās pārkļūt pāri barikādēm. Nelielas maskās tērpušos jauniešus grupas policistus apmētājušas ar pudelēm un centušās izsist veikalu skatlogus. Grieķijas galvaspilsētā kopumā pulcējušies aptuveni 25 000 demonstrantu.

Pirms protesta akcijām Atēnās nopratināšanai aizturēti vairāk nekā 45 protestētāji, tostarp kāds vīrietis, kurš ar plakātu rokās centies pietuvoties Vācijas vēstniecībai. Arestēti divi cilvēki.

Kārtības nodrošināšanā iesaistīti 6500 policisti, kuru rīcībā ir ūdens metējs un helikopters. Tāpat drošību garantē arī 300 krasta apsardzes darbinieki. Atēnu centrs slēgts. Kā vēsta mediji, otrdien īpaši rūpīgi tiek apsargāta arī Vācijas vēstniecība un ar Vāciju saistītās ēkas.

Merkele Grieķijā ir ārkārtīga nepopulāra un bieži vien tieši viņa tiek vainota par bargajiem taupības pasākumiem, ko valdība noteikusi apmaiņā pret tik akūti nepieciešamo starptautisko aizdevumu. Merkele pat avīžu karikatūrās Grieķijā tiek attēlota kā Hitlers. Pagājušajā mēnesī ģenerālstreika laikā demonstranti, protestējot pie Grieķijas Centrālās bankas ēkas, no bankas izkārtnes izsvītroja vārdu "Grieķija", tā vietā uzrakstot "Merkele".

Vizītes laikā Merkele tikās ar Grieķijas premjerministru Antoni Samaru, prezidentu Karolu Papuliju un Grieķijas uzņēmējiem. Lai gan Grieķijas premjerministrs solīja, ka Merkele tiks uzņemta Grieķijā "pienācīgā veidā, kādā tiek uzņemts ietekmīgas un draudzīgas valsts līderis", daudzi grieķi pret Merkeles vizīti noskaņoti naidīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits