Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nausēda: Somijas dalība NATO uzlabo Baltijas jūras reģiona un visa alianses austrumu flanga drošību

Somijas uzņemšana NATO veicina Baltijas reģiona un visa alianses austrumu flanga drošību, otrdien, kad Somija kļuvusi par NATO 31.dalībvalsti, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Lietuvas prezidents  telefonsarunā otrdien apsveicis Somijas prezidentu Sauli Nīnisti.

"No sirds sveicu jūs un visu Somijas tautu šajā vēsturiskajā dienā! Oficiāla Somijas kā pilntiesīgas dalībvalsts iestāšanās NATO uzlabo Baltijas jūras reģiona un visa alianses austrumu flanga drošību. Es nešaubos, ka mēs veiksmīgi strādāsim kopā, lai atbildētu uz draudiem un izaicinājumiem ne tikai kā cieši partneri, bet arī kā uzticami sabiedrotie," Nausēdas teikto citēja Lietuvas prezidenta preses dienests.

Nausēda sacīja, ka ar nepacietību gaida iespēju Somijas prezidentu sveikt NATO samitā Viļņā, kas notiks jūlija vidū.

Tāpat Lietuvas prezidents pauda cerību, ka arī Zviedrija pievienosies NATO, un uzsvēra, ka Lietuva ir gatava līdzdarboties, lai sasniegtu šo mērķi.

Pēc Somijas iestāšanās NATO valstu robežu ar Krieviju kopgarums ir dubultojies.

Somija un Zviedrija, satrauktas par Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, pērn atteicās no desmitgadēm ievērotās neitralitātes politikas un iesniedza NATO pieteikumus par uzņemšanu aliansē.

Zviedrijas iestāšanos vēl nav ratificējušas tikai divas NATO valstis - Ungārija un Turcija. Tās arī bija pēdējās divas valstis, kas ratificēja Somijas iestāšanos. Abu valstu parlamenti Somijas dalību NATO ratificēja pagājušajā nedēļā.

Neskatoties uz Ungārijas un Turcijas radītajiem šķēršļiem, ratifikācijas procesa pabeigšana nepilna gada laikā ir ātrākais pievienošanās process NATO vēsturē. .

Krievijas diktators Vladimirs "Putins sāka karu pret Ukrainu ar skaidru mērķi ierobežot NATO. Viņš panācis tieši pretējo," Somijas uzņemšanas priekšvakarā norādījis alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits