Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Neatkarīgai Skotijai būs no jauna jāpiesakās dalībai ES

Skotijai, ja tā pēc Brexit atdalīsies no Lielbritānijas, būs atkārtoti jāpiesakās dalībai Eiropas Savienībā (ES), pirmdien pavēstīja Eiropas Komisija (EK). Joprojām ir spēkā tas, ko pirms 2014.gada Skotijas neatkarības referenduma sacīja toreizējais EK prezidents Žozē Manuels Barrozu, norādīja EK.

"Jā, Barrozu doktrīna ir piemērojama. Tas ir skaidrs," preses brīfingā vaicāts, vai Barrozu izteikumi ir spēkā arī šobrīd, sacīja EK preses sekretārs Margaritis Shins.

Avots EK vēlāk ziņu aģentūrai AFP paskaidroja, ka Shins konkrēti runājis par Barrozu izteikumiem par jaunas valsts atkārtotu pievienošanos blokam.

Barrozu 2014.gada februārī britu raidorganizācijai BBC sacīja: "Gadījumā, ja ir jauna valsts, kas izstājas no kādas pašreizējās dalībvalsts, tai būs jāpiesakās, un šo pieteikumu un iestāšanos ES vajadzēs apstiprināt visām pārējām ES dalībvalstīm."

Saņemt visu pārējo dalībvalstu piekrišanu, varētu būt "ļoti sarežģīti, ja ne neiespējami", brīdināja toreizējais EK prezidents.

Savukārt Shins pirmdien sacīja, ka neiesaistīsies tālākās debatēs par nākamo Skotijas neatkarības referendumu.

"Komisija nekomentē jautājumus, kas attiecas uz mūsu dalībvalstu iekšējo juridisko un konstitucionālo kārtību," sacīja Shins.

Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena pirmdien paziņoja, ka nākamnedēļ prasīs reģionālā parlamenta apstiprinājumu atkārtota neatkarības referenduma rīkošanai.

Iepriekšējā referendumā, kas notika 2014.gada septembrī, 55% skotu nobalsoja par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu.

Stērdžena un viņas atbalstītāji skaidro, ka noskaņojums Skotijā ir mainījies kopš Brexit referenduma, kurā 62% skotu nobalsoja par palikšanu ES.

Kā liecina pētījumu centra BMG un laikraksta Herald aptaujas dati, šobrīd 56% skotu ir pret jauna neatkarības referenduma rīkošanu pirms Brexit.

52% teikuši, ka ir pret Skotijas izstāšanos no Apvienotās Karalistes, noskaidrots šajā aptaujā.

Savukārt pētījuma centra Ipsos MORI aptauja liecina, ka neatkarības atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds. Šajā aptaujā 49% skotu pauduši atbalstu reģiona neatkarībai.

"Šobrīd vēl viens referendums šķiet nenovēršams, tiesa gan, jautājums par tā norises laiku joprojām nav skaidrs," atzina Ipsos MORI Skotijas direktors Marks Diflijs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits