Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Nigērijā atbrīvoti pieci nolaupītie Lietuvas jūrnieki

Nigērijā piektdien atbrīvoti pieci Lietuvas jūrnieki, kurus pirms 11 dienām uz Lietuvas refrižeratorkuģa sagrāba par ķīlniekiem nenoskaidroti bruņoti uzbrucēji.

Saskaņā ar Lietuvas ārlietu ministra Vīgauda Ušacka vārdiem nolaupīto jūrnieku atgriešanās dzimtenē sagaidāma jau nākamo divu līdz trīs dienu laikā.

"Esmu iepriecināts, ka Nigērijā nolaupītie Lietuvas pilsoņi tikuši atbrīvoti. Viņus patlaban iztaujā Nigērijas amatpersonas, viņiem tiks veikta veselības pārbaude, un es ceru, ka pēc divām līdz trīs dienām viņi atgriezīsies Lietuvā," aģentūrai BNS pavēstīja Ušacks.

Pēc kuģa īpašnieka Lietuvas kuģniecības kompānijas "Limarko laivininkystes kompanija" (LLK) ģenerāldirektora Vītauta Līgnugara vārdiem, kuģa "Saturnas" jūrnieki tika atbrīvoti piektdienas rītā.

"Visi ir veseli, tomēr ņemot vērā, ka viņi daudz laika pavadīja starp odiem, slimnīcā tiks pārbaudīts, vai viņi nav inficējušies ar malāriju vai citām slimībām," informēja Līgnugaris, kurš atteicās žurnālistiem paskaidrot, kādā veidā jūrnieki atbrīvoti.

Piektdien par jūrnieku atbrīvošanu tika informēta arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kura sazinājās ar kuģa kapteiņa Sergeja Triškina sievu Ludmilu, lai pateiktos par izturību un cerības nezaudēšanu sarežģītajā brīdī.

"Es pateicos par pacietību un gara spēku šajās nemiera pilnajās dienās saistībā ar notikumiem Nigērijā. Valstij un kuģniecības kompānijai [LLK], kuras pirmoreiz saskārās ar šādu problēmu, tas [panākt jūrnieku atbrīvošanu] nebija viegls uzdevums. Es jums un visiem bēdā nokļuvušo jūrnieku tuviniekiem pateicos par to, ka nezaudējāt cerību un uzticējāties savai valstij," telefonsarunā ar kuģa "Saturnas" kapteiņa sievu teica Grībauskaite.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka nenoskaidrotas bruņotas personas naktī uz 4.augustu uzbruka refrižeratorkuģim "Saturnas", kuram ir Lietuvas karogs, un kura apkalpē bija pavisam 14 cilvēku - visi Lietuvas pilsoņi.

Uzbrucēji nesagrāba kuģi, bet nolaupīja piecus no tā apkalpes locekļiem.

Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks 4.augustā izveidoja pretkrīzes grupu situācijas risināšanai, taču uzsvēra, ka ja par Nigērijas piekrastē nolaupītajiem Lietuvas jūrniekiem tiks pieprasīta izpirkuma maksa, tad tās samaksāšana būs kuģa īpašnieces LLK darīšana.

Patlaban nav zināms, vai par jūrnieku atbrīvošanu ticis samaksāts izpirkums.

Krievijas jūrniecības jautājumiem veltītā interneta izdevuma "Morskoj bjuļļeteņ - Sovfraht" galvenais redaktors Mihails Voitenko aģentūrai "Interfax" paudis viedokli, ka uzbrucēji, visticamāk, bijuši no Nigērijas kaujinieku grupējuma "Kustība par Nigēras deltas atbrīvošanu" (MEND), kas sevi ir pasludinājuši par politisku kustību un cenšas ievērot zināmus noteikumus, neaplaupot kuģus, bet ņemot ķīlniekus.

Taču MEND paziņoja, ka neesot saistīts ar Nigērijas piekrastē notikušo uzbrukumu Lietuvas refrižeratorkuģim un piecu tā apkalpes locekļu nolaupīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits