Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Orbāns kritizē Briseli, kamēr tūkstoši Budapeštā protestē pret izglītības politiku

Kamēr Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns kārtējo reizi nosodīja pret Krieviju vērstās Eiropas Savienības (ES) sankcijas, Budapeštas ielās svētdien izgāja tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret valdības piekopto izglītības politiku.

Uzstājoties ar runu Zalaegersegā valsts Ziemeļos, viņš apsūdzēja Briseli, ka tās ar sankcijām "šauj uz Ungāriju".

"Neraizēsimies par tiem, kas, slēpjoties ēnā, šauj uz Ungāriju no sargtorņiem kaut kur tur Briselē," runā, kas bija veltīta kārtējai gadskārtai kopš 1956.gada antikomunistiskās revolūcijas sākuma, norādīja Orbāns.

"Viņu gals būs tāds pats, kā to priekšteču gals," norādīja Ungārijas premjers, acīmredzami piesaucot komunistiskās diktatūras sabrukumu.

Neskatoties uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, Ungārija, kas ir stipri atkarīga no krievu energoresursiem, izmisīgi cenšas saglabāt savas attiecības ar Maskavu, lai tādējādi nezaudētu krievu dabasgāzes piegādes.

Vienlaikus Budapešta atkārtoti nosodījusi ES sankcijas pret Krieviju, jo tās kaitējot Ungārijas tautsaimniecībai.

Pagājušajā nedēļā Ungārijas valdība uzsāka "konsultatīvo aptauju" par ES sankcijām. Vienlaikus visā valstī izplatīti plakāti, kas apbalvo: "Briseles sankcijas mūs izposta."

Lai gan Ungārija, tāpat kā pārējās dalībvalstis, atbalstījusi līdz šim noteiktās sankcijas, Orbāns pastāvīgi pret tām iebildis, jo tās nodarot kaitējumu Ungārijas ekonomikai.

"Karš pie mūsu durvju sliekšņa, finanšu krīze un ekonomikas lejupslīde Eiropas Savienībā, migrantu invāzija dienvidos (..), mums jārisina neskaitāmas problēmas," savā runā atzina Orbāns, uzsverot, ka viņa vadītā "stiprā un vienotā valdība" tās tomēr pārvarēs.

Tikmēr Budapeštā vairāki desmiti tūkstoši cilvēku protestēja pret Orbāna izglītības politiku.

Demonstrantu sašutumu izraisījis nepietiekamais skolu finansējums un represijas pret skolotājiem, kuri pieprasa darba apstākļu uzlabošanu.

Skolotāji, kas gadiem ilgi neveiksmīgi pieprasījuši algu paaugstināšanu, tagad ķērušies pie radikālākām akcijām, lai gan februārī valdība ierobežoja pedagogu tiesības uz streikiem.

Kopš mācību gadu sākuma skolotāji un vidusskolnieki sarīkojuši jau vairākas demonstrācijas gan Budapeštā, gan citās pilsētās, paužot atbalstu skolotājiem, kas atlaisti par piedalīšanos agrākajās protesta akcijās.

Svētdienas demonstrācija galvaspilsētā bija lielākā no līdz šim pieredzētajām, un tās rīkotāji sola tuvākajās nedēļās protestus turpināt.

Lai gan valdība atzīst, ka skolotāju algas ir pārāk zemas, algu paaugstinājumu tā sasaistījusi ar finansējuma saņemšanu no ES fondiem, kas paredzēti tautsaimniecības atveseļošanai pēc covid-19 pandēmijas.

Tikmēr Briseli aizkavējusi Ungārijai pienākošās izmaksas, apsūdzot Budapeštu korupcijā un demokrātijas standartu neievērošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits