Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Oriģinālo Šindlera sarakstu izsolē varētu pārdot par 2,3 miljoniem eiro

Vienu no oriģinālajiem dokumentiem, kuru vācu uzņēmējs Oskars Šindlers izmantoja, lai glābtu ebrejus no iznīcināšanas holokaustā, jeb vienu no tā dēvētajiem Šindlera sarakstiem izsolē plānots pārdot par summu, kas varētu sasniegt 2,3 miljonus eiro, vēsta The Guardian.

Šindlers nacistu kontrolētajās teritorijās kara laikā savās rūpnīcās nodarbināja vairāk nekā 1200 ebreju, tādējādi tos izglābjot no nāves. Pārdošanā tiks izlikts viens no vairākiem dokumentiem jeb Šindlera sarakstiem, kas saglabāts līdz mūsdienām. 14 lapaspušu dokumentu, kurā atrodams 801 ebreju vīrieša - Šidnlera rūpnīcu darbinieka - vārds, plānots pārdot par ne mazāk kā 2,3 miljoniem eiro. Tiesa, šī minimālā summa ir samazināta, jo pirms dažiem gadiem Šindlera sarakstu mēģināts izsolīt tiešsaistes izsoļu vietnē eBay. Toreiz minimālā noteiktā summa bija trīs miljoni. Šindlera sarakstu pārdot mēģinās ar izsoļu nama Moments in Time starpniecību. Šis izsoļu nams specializējas tieši retu dokumentu izsolīšanā.

Izsoļu nama mājas lapā dokuments raksturots kā "ārkārtīgi rets oriģināls" un vienīgais, kas nonācis pārdošanā. Zināms, ka līdz mūsdienām saglabājušies vēl trīs tā dēvētie Šindlera saraksti, taču divi no tiem glabājas Izraēlas Holokausta memoriālā, bet viens - Vašingtonas Holokausta muzejā un netiks pārdoti.

Tiek lēsts, ka šobrīd pasaulē dzīvo vismaz 8000 cilvēku, kas ir Šindlera izglābto ebreju pēcteči. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits