Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Papandreu: Grieķija referendumu varētu rīkot 4.decembrī

Grieķijas referendums par Eiropas Savienības (ES) samitā Briselē panākto Grieķijas glābšanas plānu varētu tikt rīkots 4.decembrī, trešdienas vakarā paziņoja Grieķijas premjerministrs Georgs Papandreu pēc tikšanās ar Eiropas valstu līderiem Francijas kūrortpilsētā Kannās.

"Mēs varam pievērsties referendumam iespējami drīz, organizēt to iespējami drīz, un mēs uzskatām, ka referendums var notikt 4.decembrī," sacīja Papandreu.

Premjers uzstāja, ka Grieķijas pilsoņiem ir "demokrātiskas tiesības" balsot par šo glābšanas plānu, kurš paredz stingrākus taupības pasākumus.

Papandreu atzina, ka no šī referenduma ir atkarīga Grieķijas turpmākā dalība eiro zonā. "Tas ir jautājums par to, vai mēs gribam palikt eiro zonā. Tas ir pavisam skaidrs," sacīja Papandreu. "Es ticu, ka Grieķijas tauta grib būt eiro zonā," viņš piebilda.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī un Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien brīdināja, ka Grieķijai ātri jāpakļaujas glābšanas plāna nosacījumiem, ja tā grib palikt eiro zonā. Sarkozī un Merkele pēc sarunām ar Papandreu uzstāja, ka referenduma rīkošanas gadījumā tam jānotiek iespējami drīz, lai likvidētu nenoteiktību šajā jautājumā.

Sarkozī un Merkele arī brīdināja, ka Grieķija, nepakļaujoties ES samitā 27.oktobrī panāktā glābšanas plāna nosacījumiem, nesaņemtu "ne centa" no nākamās plānotās ES un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) aizdevuma daļas.

"ES un SVF nevar piešķirt Grieķijai sesto aizdevuma kārtu, kamēr Grieķija nav apstiprinājusi 27.oktobra paketi," sacīja Sarkozī. Viņš uzsvēra, ka referendums, "ja tāds vajadzīgs", ir jāsarīko iespējami drīz.

Sarkozī un Merkele arī solīja atbalstīt eiro pat tad, ja Grieķijā tiktu nobalsots pret to. "Ja grieķi teiks, ka negrib palikt eiro zonā, mēs to akceptēsim, bet mēs neatteiksimies no eiro," sacīja Merkele. "Grieķijas tautai ir brīvība izdarīt izvēli, bet mēs esam atbildīgi par eiro zonas stabilitāti," uzsvēra Sarkozī.

Francijas Eiropas lietu ministrs Žans Leoneti trešdien paziņoja, ka Grieķijas iedzīvotājiem plānotajā referendumā būtu jāuzdod jautājums, vai viņi vēlas palikt eiro zonā, nevis jāprasa, vai viņi atbalsta ES samitā Briselē panākto Atēnu glābšanas plānu.

"Es uzskatu, ka tas, ko ir nepieciešams teikt Grieķijas tautai, ir, ka šis referendums nav par to, "vai jūs piekrītat [samitā] panāktajam darījumam?", bet gan par to, "vai jūs vēlaties palikt eiro zonā vai nē?" Leoneti teica intervijā telekanālam LCI.

"Tas ir pieņemams jautājums," teica ministrs, norādot, ka šādā jautājumā būtu ietverta izvēle, kāda jāizdara grieķiem. Viena no tām ir pieņemt taupības plānu, kas ir nepieciešams parādu krīzes risināšanai, apmaiņā pret Eiropas izrādīto solidaritāti, vai arī atstāt eiro zonu un atjaunot savu nacionālo valūtu, vienlaikus pasludinot savu bankrotu.

Jau vēstīts, ka Grieķijas valdības vadītājs pirmdien šokēja pasauli, aicinot sarīkot referendumu par pagājušajā nedēļā ES samitā pieņemto vienošanos par Grieķijas glābšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits