Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pēc Brexit iebraucot no Lielbritānijas, par precēm ar vērtību virs 430 jāmaksā nodokļi

Pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit ceļotājiem, kuri ar gaisa vai jūras transportu iebrauks Latvijā no Apvienotās Karalistes, būs jāmaksā nodokļi par precēm, kuru vērtība pārsniegs 430 eiro, pirmdien seminārā žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas eksperte Irēna Knoka. Tāpat, šķērsojot robežu, ceļotājiem būs pienākums deklarēt skaidru naudu, ja tās apmērs būs ekvivalents vai pārsniegs 10 000 eiro.

Savukārt neapliekot ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un muitas nodokli varēs ievest preces, kuru kopējā vērtība nepārsniedz 430 eiro, ja ceļo ar gaisa vai jūras transportu.

Tāpat, ceļojot ar lidmašīnu, varēs ievest 200 cigarešu, vai 100 cigarillu, vai 50 cigāru, vai 250 gramu smēķējamās tabakas, litru alkoholisko dzērienu vai divus litrus dzērienus līdz 22% alkohola (arī gāzētie vīni). Tam varēs pievienot četrus litrus negāzēta vīna un 16 litrus alus.

Knoka uzsvēra, ka ES no trešajām valstīm, kas pēc Brexit būs arī Apvienotā Karaliste, ir aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus, kā arī pienu un piena produktus. Tas attiecas arī uz dzīvnieku pārtiku, kuras sastāvā ir gaļas vai piena produkti. Savukārt uz zīdaiņu pārtiku tas neattiecas.

Tāpat nodokļi būs jāmaksā par nekomerciāliem pasta sūtījumiem no un uz Apvienoto Karalisti ar vērtību virs 45 eiro. Ja nekomerciāla pasta sūtījuma preču vērtība pārsniegs 45 eiro, sūtījuma saņēmējam būs jāmaksā muitas nodoklis, PVN un akcīzes nodoklis par akcīzes precēm. Knoka norādīja, ka nodokļi būs jāmaksā pat tad, ja sūtījumā ir dāvanas, kā arī neatkarīgi no tā, vai preces sūtījumā ir jaunas vai lietotas.

Nekomerciāliem sūtījumiem ir paredzēti ierobežojumi - 50 cigaretes, vai 25 cigarillas, vai 10 cigāri, vai 50 grami smēķējamās tabakas. Attiecībā uz alkoholiskajiem dzērieniem ierobežojums ir viens litrs stiprie alkoholiskie dzērieni vai dzirkstošie vīni un divi litri parastais vīns. Tāpat ierobežojums ir 50 grami smaržu vai 250 mililitri smaržūdeņu.

Iepirkšanās internetā tiek uzskatīta par komerciāliem sūtījumiem - precēm ar vērtību zem 22 eiro nodokļi nebūs jāmaksā, virs 22 eiro - jāmaksā PVN, bet sūtījumiem ar vērtību virs 150 eiro pie PVN nāk klāt arī muitas nodoklis.

Līdz šim šādi sūtījumi pa tiešo tika piegādāti saņēmējam, taču pēc Brexit kurjerpasts vai Latvijas Pasts informēs saņēmēju par to, ka jāveic sūtījuma atmuitošana un jāsamaksā nodokļi.

Knoka norādīja, ka atbrīvojums no nodokļiem netiek attiecināts uz alkoholiskiem dzērieniem, smaržām un tualetes ūdeņiem. Tabakas izstrādājumus interneta veikalos iegādāties ir aizliegts.

Knoka skaidroja, ka pasta sūtījumu vērtību aprēķina pēc pavaddokumentiem – rēķina vai pasta deklarācijas. Aprēķinot vērtību, ņem vērā gan preces vērtību, gan piegādes un apdrošināšanas izmaksas, gan aprēķināto muitasnodokli.

Jau vēstīts, ka Apvienotajai Karalistei no ES jāizstājas 29. martā. Bez vienošanās par izstāšanās nosacījumiem ES noteikumi pārstās attiekties uz Apvienoto Karalisti vienas nakts laikā.

Top komentāri

Vai arī par to, kas mugurā?
V
?
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Atveras jauna biznesa niša - kontrabanda no UK!
Ass
A
Ja pilsonis iebrauc(neielido,ne iepeld ) ar planšeti ,telefonu ,pāris gredzeniem,ķēdīti ar krustu un nomaksa nodokli ,bet pazaudē čeku un pec mēneša atkal iebrauc ar to pasu bagāžu ,kas notiks?Ka tik te juristiem jauns darba lauciņš neuzrodas?Ko valdiba darīs ja zaudēs kurs maksas kompensācijas?Tautiesi mili gaidīti tēvu zeme!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits