Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pēc diplomātiskā patvēruma piešķiršanas Asanžam Ekvadora pauž gatavību risināt sarunas ar Lielbritāniju

Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino pirmdien atzina, ka Ekvadora ir atvērta sarunām ar Lielbritāniju pēc diplomātiskā patvēruma piešķiršanas tīmekļa medija WikiLeaks dibinātājam Džūljenam Asanžam.

"Mēs esam par sarunu turpināšanu ar Lielbritāniju," skaidroja ministrs. "Došanās uz Starptautisko Krimināltiesu Hāgā būtu nākamais solis," atzina Patino. Taču tā kā tiesas atzinums, visticamāk, būtu jāgaida vairākus gadus, "mēs labprātāk atrisinātu šo jautājumu, vēl pirms ir aizritējuši vairāki gadi".

Jāatgādina, ka Austrālijas pilsonis Asanžs jau divus mēnešus ir patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai pretotos tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Ekvadora ceturtdien piešķīra Asanžam diplomātisko patvērumu. Vēl pirms Ekvadora izziņoja lēmumu piešķirt Asanžam patvērumu, Lielbritānijas Ārlietu ministrija izdeva notu, kurā brīdināts, ka, pamatojoties uz 1987.gada likumu par diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām, tā var atcelt Ekvadoras vēstniecības diplomātisko statusu, lai nodrošinātu savas tiesiskās saistības izdot Asanžu. Likums nosaka, ka varasiestādēm ir tiesības atsaukt jebkurai Lielbritānijas teritorijā esošai vēstniecībai piešķirto diplomātisko statusu.

Kā pirmdien uzsvēra Ekvadoras ārlietu ministrs, pirms Kito un Londonas sarunu sākuma "mēs sagaidām, ka viņi oficiāli apliecinās, ka vairs nepastāv šie draudi, jo šobrīd tie vēl ir spēkā". Tikmēr Londona uzsver, ka tā nekad nav draudējusi iebrukt vēstniecībā, vien vēlējusies informēt Ekvadoras valdību par šāda likuma eksistenci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits