Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Pēc referenduma Šveicē arī Vācijā aicina ierobežot uzņēmumu vadītāju atalgojumu

Pēc svētdien Šveicē aizvadītā referenduma, kurā vēlētāji atbalstīja ierobežojumu noteikšanu dāsni atalgoto uzņēmumu vadošo darbinieku algām, vairāki Vācijas politiķi aicinājuši sekot Šveices piemēram un līdzīgu likumu pieņemt arī Vācijā.

Vairāk nekā divas trešdaļas Šveices vēlētāju svētdien atbalstīja ierosinājumu piešķirt akcionāriem pilnvaras ierobežot uzņēmuma vadītāju atalgojuma apmēru.

Referendumam nodotā iecere arīdzan paredzēja aizliegt prēmijas, kas tiek izmaksātas, uzņēmumu vadītājiem sākot darbu vai aizejot no kompānijas. Tāpat plānots aizliegt prēmijas, kas tiek izmaksātas par kompāniju pārņemšanu vai uzņēmuma daļas pārdošanu. Pārkāpumu gadījumā uzņēmumu valdes locekļiem un vadītājiem draudēs pat cietumsods vai naudassods līdz pat sešu gadu atalgojuma apmērā.

Reaģējot uz Šveices referenduma iznākumu, vairāki Vācijas politiķi nākuši klajā ar ierosinājumu līdzīgus ierobežojumus uzņēmumu vadītāju atalgojuma apmēram noteikt ne tikai Vācijā, bet arī visā Eiropā. "Referendums ir solis pareizajā virzienā," uzskata sociāldemokrātu parlamentārās frakcijas vadītāja vietnieks Joahims Poss. Referenduma iznākums, viņaprāt, "būtu jāuztver kā pamudinājums pieņemt Eiropas direktīvu".

Politiķis gan atzīst, ka nebūtu prātīgi Šveices ieceri pārņemt bez izmaiņām, jo svarīgs ir tās pamatprincips. "Cilvēki vairs nepieņem perverso prēmiju sistēmu, kas pastāv ne tikai bankās, bet visā uzņēmējdarbībā," uzsver Poss.

Arī kristīgo demokrātu pārstāvis ekonomikas politikas jautājumos Mihaels Fuhss atbalsta Šveicē apstiprināto ierosinājumu. "Tas ir veids, kā panākt, ka lēmumu par atalgojuma apmēru pieņem uzņēmumu īpašnieki, nevis valsts," laikrakstam Bild uzsver Fuhdss.

Vācijas kreiso ekstrēmistu partijas Die Linke (Kreisie) līdzpriekšsēdētāja Katja Kipinga tikmēr norāda: "Faktam, ka [Vācijas fondu biržas indeksā] DAX [iekļauto uzņēmumu] valdes locekļi saņem 54 reizes vairāk nekā strādnieki, nav cita izskaidrojuma kā vien alkatība." Arī "zaļo" pārstāvis Gerhards Šiks piekrīt, ka Vācijā ir nepieciešami noteikumi, lai ierobežotu pārmērīgi lielās uzņēmumu vadītāju algas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits