Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pērn uz ES ceļiem dzīvību zaudēja mazāk cilvēku nekā iepriekšējos gados

2019. gadā uz ES ceļiem dzīvību zaudēja mazāk cilvēku nekā iepriekšējos gados. Tiek lēsts, ka pagājušajā gadā ceļu satiksmes avārijās gāja bojā aptuveni 22 800 cilvēku — tas ir par gandrīz 7000 jeb 23 % mazāk nekā 2010. gadā, liecina Eiropas Komisijas publicētie provizoriskie dati.

Salīdzinājumā ar 2018. gadu šis rādītājs samazinājās par 2 %. Ar vidēji 51 ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo uz 1 miljonu iedzīvotāju Eiropa joprojām ir drošākais reģions pasaulē ceļu satiksmes drošības ziņā.

Pamattendence joprojām ir lejupēja.

2019. gadā astoņas dalībvalstis reģistrēja savus vēsturiski zemākos nāves gadījumu rādītājus. Šīs valstis bija Horvātija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Latvija, Luksemburga un Zviedrija.

Tomēr lielākajā daļā valstu progress ir palēninājies. Tāpēc ES mērķis — ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaitu no 2010. gada līdz 2020. gada beigām samazināt uz pusi — netiks sasniegts. 2020. gadā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits, iespējams, ievērojami samazināsies, pateicoties veiktajiem koronavīrusa apkarošanas pasākumiem, taču šis samazinājums nebūs pietiekams, lai sasniegtu minēto mērķi.

Lai gan dalībvalstu rādītāji ceļu satiksmes drošības jomā tuvinās, valstī ar sliktākajiem rādītājiem ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits joprojām ir četrreiz lielāks nekā valstī ar labākajiem rādītājiem.

Drošākie ceļi bija Zviedrijā (22 nāves gadījumi uz miljonu iedzīvotāju) un Īrijā (29 uz miljonu), savukārt Rumānijai (96 uz miljonu), Bulgārijai (89 uz miljonu) un Polijai (77 uz miljonu) 2019. gadā bija augstākie nāves gadījumu rādītāji.

ES vidējais rādītājs bija 51 nāves gadījums uz miljonu iedzīvotāju. Tomēr dažās valstīs ir panākts milzīgs progress: Grieķijā, Spānijā, Portugālē, Īrijā, trīs Baltijas valstīs (Latvijā, Lietuvā un Igaunijā) un Horvātijā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits samazinājās vairāk nekā vidēji (no 30 līdz 40 %).

EK mērķis ir neviena bojāgājušā un smagi ievainotā uz Eiropas ceļiem vēlākais 2050. gadā. "Mēs tiecamies līdz 2030. gadam par 50 % samazināt nāves gadījumu skaitu un par 50 % samazināt nopietnu traumu skaitu, un mēs zinām, ka mūsu mērķis ir sasniedzams. ES iepriekš ir ievērojami samazinājies ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits, taču pēdējo gadu rādītāji ir nemainīgi. Turklāt joprojām pastāv milzīgas atšķirības starp valstīm. Mēs sasniegsim savu mērķi tikai tad, ja apvienosim likumdošanas pasākumus, pienācīgu finansējumu, transportlīdzekļu un infrastruktūras standartus, digitalizāciju un paraugprakses apmaiņu," norāda ​Transporta komisāre Adina Veleana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits