Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Polija pauž neapmierinātību par Obamas izteikumiem par "Polijas nāves nometnēm"

Polija paudusi neapmierinātību par ASV prezidenta Baraka Obamas izteikumiem, kuros viņš nacistiskās Vācijas nāves nometni Polijas teritorijā nodēvējis par "Polijas nāves nometni".

Obama ar šādu izteikumu nāca klajā otrdien, pasniedzot ASV augstāko civilo medaļu vienam no Varšavas geto sacelšanās organizatoriem, nelaiķim Janam Karskim par viņa lomu holokausta šausmu atklāšanā pasaulei. Pēc šī starpgadījuma Baltais nams atzina, ka Obama pārteicies un izteica nožēlu par notikušo.

Tikmēr Polijas premjerministrs Donalds Tusks trešdien paziņoja, ka Obamas vārdi sāpinājuši visus poļus, un atzina, ka no Vašingtonas tiek sagaidīts kas vairāk par nožēlas izteikšanu. "Esmu pārliecināts, ka mūsu amerikāņu draugi šodien var atļauties spēcīgāku reakciju nekā tikai vienkāršu nožēlas izteikšanu no Baltā nama pārstāvja puses - reakciju, kuras mērķis ir reizi par visām reizēm izskaust šāda veida kļūdas," sacīja Tusks. "Šobrīd tā ir Savienoto Valstu reputācijas problēma." Savukārt bijušais Polijas prezidents Lehs Valensa Obamas pārteikšanos uzskata par "zelta izdevību" atrisināt šo jautājumu uz visiem laikiem.

Lielākā daļa no sešiem miljoniem ebreju, kas kļuva par holokausta upuriem, gāja bojā nāves nometnēs, tostarp arī Sobiborā un Aušvicā-Birkenavā, kuras okupētajā Polijā izveidoja un pilnīgi pārvaldīja Vācija. Varšava jau iepriekš kategoriski iebildusi pret Polijas vārda izmantošanu šādu nometņu nosaukumos, jo tas Polijai uzliek atbildību par holokaustu.

Pirms Otrā pasaules kara Polijā dzīvoja aptuveni 3,5 miljoni ebreju, kas bija lielākā ebreju kopiena Eiropā. Gandrīz puse no visiem holokausta upuriem bija Polijas ebreji. Arī aptuveni trīs miljoni poļu tika nogalināti sešu gadu laikā pēc nacistu iebrukuma 1939.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits