Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Polija vēlas nopietnas sarunas ar Vāciju par reparācijām

Polijai būtu jāapsēžas pie sarunu galda ar Vāciju, lai kopā atrastu veidu, kā tikt galā ar faktu, ka Vācijas un Polijas attiecības aizēno Vācijas agresija 1939.gadā un neatrisināti pēckara jautājumi, tostarp jautājums par reparācijām, pirmdien paziņojis Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Atbildot uz raidorganizācijas RMF FM žurnālista jautājumu, vai Polija oficiāli pieprasīs kara reparācijas no Vācijas 72 gadus pēc Otrā pasaules kara beigām, Vaščikovskis sacīja, ka šis jautājums ir jāizlemj. "Jautājums atstāts novārtā 70 gadus," viņš piebilda.

Polijas iekšlietu ministrs Marjušs Blaščaks iepriekš izteicās, ka Polija varētu pieprasīt no Vācijas kara reparācijās triljonu ASV dolāru.

Arī Vaščikovskis sacīja, ka "materiālie zaudējumi vien ir tuvu triljonam ASV dolāru", bet gala summa varētu būt vēl lielāka, lai gan precīzi aprēķini pēdējo 70 gadu laikā nav veikti.

Vaščikovskis intervijā RMF FM norādīja, ka, raugoties no juridiskās puses, jautājums par reparācijām ir neskaidrs daudzu iemeslu dēļ, tostarp vēstures sarežģīto līkloču dēļ.

"Fakts ir, ka Polija kara laikā tika iznīcināta, šeit tik pastrādāti briesmīgi noziegumi, un mēs neesam saņēmuši par to kompensāciju," norādīja ministrs.

Viņš arī atklāja, ka Polijas valdība pašreiz apsver, kāda būs tās oficiālā nostāja reparāciju jautājumā. Kad lēmums tiks pieņemts, ministrs neatklāja.

Top komentāri

Bars
B
Poļi ir gatavi arī atdot vāciešu zemes rietumu pierobežā, ko dabūja pēc kara?
Meždunarodnijs
M
Jāsniedz tiesā prasība pret 3.Reihu. Tas samaksās.
ērce
ē
Prasīt "reparācijas" sakarā ar Otro pasaules karu no Vācijas un neprasīt reparācijas no Krievijas — tas ir idiotisms un gļēvulība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits