Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Polijas konservatīvie vēlas panākt Romāna Polaņska izdošanu ASV

 Pagājušajā nedēļas nogalē notikušajās Polijas parlamenta vēlēšanās absolūto vairākumu izcīnījušās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis uzskata, ka poļu kinorežisoru Romānu Polaņski, kas pirms gandrīz 40 gadiem apsūdzēts pusaudzes seksuālā izmantošanā, vajadzētu izdot ASV, vēsta britu laikraksts The Guardian.

PiS līderis Jaroslavs Kačinskis to īpaši uzsvēra priekšvēlēšanu kampaņā. "Iepriekš tika atklāti teikts, ka viņam nevajadzētu likt atbildēt par izdarīto, jo viņš ir izcils, pasaulslavens kinorežisors," teica politiķis. "Mums tas nav pieņemami."

30.oktobrī Polaņskim būs jāstājas Polijas tiesas priekšā, kas varētu novest pie režisora izdošanas ASV. Viņa advokāts norādījis, ka Polaņskis jau esot saņēmis savu sodu, un aicinājis nepieļaut izdošanu.

1977.gadā Polaņskis tika apsūdzēts tolaik 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

Pagājušā gada oktobrī Polaņskis ieradās Varšavā, lai piedalītos ebreju muzeja atklāšanā. ASV vēlējās panākt viņa arestu. Polijas prokurori izjautāja 81 gadu veco kinorežisoru, bet viņu neaizturēja.

Gada sākumā Polaņskis atradās Polijā, kur uzņēma savu jaunāko filmu. Režisora nākamā kinolente būs par Dreifusa prāvu - politisku skandālu, kas satricināja Franciju pirms vairāk nekā simt gadiem.

Februārī režisors ieradās uz tiesas sēdi Krakovā, kur tika izskatīta viņa iespējamā izdošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits