Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Polijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis Komorovskis

Polijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais parlamenta priekšsēdētājs Broņislavs Komorovskis, kurš svētdien vēlēšanu otrajā kārtā pārspēja bijušo Polijas premjeru Jaroslavu Kačiņski. Saskaņā ar rezultātiem pēc visu balsu saskaitīšanas B.Komorovskis saņēmis 53% balsu, bet par J.Kačiņski nobalsoja 47% vēlētāju.


Vēlēšanu pirmajā kārtā pirms divām nedēļām B.Komorovskis ieguva 41,5% balsu, bet par J.Kačiņski nobalsoja 36,5% vēlētāju. Ārkārtas prezidenta vēlēšanas nācās rīkot pēc J.Kačiņska dvīņubrāļa Leha Kačiņska traģiskās nāves aviokatastrofā Krievijā.

58 gadus vecais B.Komorovskis pēc izglītības ir vēsturnieks. 80.gadu sākumā viņš aktīvi iesaistījās kustībā Solidaritāte un tika arestēts, kad komunistiskais režīms Polijā ieviesa kara stāvokli. Pēc komunistiskā režīma sabrukuma piecu bērnu tēvs B.Komorovskis turpināja aktīvi darboties politikā, jau 20 gadu viņš ir Sejma deputāts. Savulaik īsu laiku bijis Polijas aizsardzības ministrs, bet 2007.gadā tika ievēlēts par Sejma priekšsēdētāju. Pēc prezidenta L.Kačiņska nāves aviokatastrofā viņš uzņēmās prezidenta pienākumu pildīšanu.


J.Kačiņskis aicina savus atbalstītājus pārāk neskumt par zaudējumu, jo jāsāk gatavoties Sejma vēlēšanām, kas plānotas nākamgad. Viņš lolo cerības, ka dvīņubrāļu Kačiņsku dibinātā Likuma un taisnīguma partija (PiS) varētu pārspēt valdošo Pilsonisko platformu (PO), ko pārstāv B.Komorovskis un premjers Donalds Tusks. «Šo vēlēšanu paradokss bija tas, ka vēlēšanās ir uzvarētājs, bet nav zaudētāja. Jaroslavs Kačiņskis un PiS pirms dažiem mēnešiem varēja tikai sapņot par tādu atbalstu. Iespējams, ka zaudējumu prezidenta vēlēšanās viņiem izdosies transformēt PiS uzvarā parlamenta vēlēšanās,» aģentūrai Reuters stāsta politikas analītiķis Jaceks Vasiļevskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits