Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Portugāles parlaments lemj ļaut mainīt dzimti bez medicīniskas diagnozes

Portugāles parlaments ceturtdien pieņēma likumu, kas ļaus pilsoņiem no vismaz 16 gadu vecuma mainīt savu dzimti un vārdu bez mediķu atzinuma par identitātes traucējumiem.

Portugāle tādējādi kļūs par sesto Eiropas valsti, kurā transdzimtes identitātei piešķirtas pašnoteikšanās tiesības [..] bez trešās puses aizbildniecības un bez identitātes traucējumu diagnozes," sacīja parlamenta deputāte Sandra Kunja no Kreisā bloka. Šāds regulējums jau eksistē  Dānijā, Maltā, Zviedrijā, Īrijā un Norvēģijā.

"Nevienam nav vajadzīga trešā puse, lai zinātu, vai esi vīrietis vai sieviete, zēns vai meitene," Kunja izteicās parlamenta debatēs pirms balsojuma.

Dzimtes un vārda maiņa vēl arvien būs neatkarīga no jebkādas iespējamas dzimuma maiņas operācijas.

No 2011. gada spēkā esošs likums pieprasīja, lai transdzimtes pilsoņi būtu panākuši medicīnisku diagnozi, kas nosaka dzimuma disforiju – stāvokli, kad dzimte neatbilst bioloģiskajam dzimumam.

Jaunais likums vēl jāparaksta konservatīvajam prezidentam Marselu Ribelu di Souzam, kurš bija uzlicis veto likuma pirmajai versijai, kuru parlaments pieņēma aprīļa vidū. Prezidents bija pieprasījis, lai nepilngadīgajiem no 16 līdz 18 gadu vecumam dzimtes maiņa tiktu atbalstīta ar mediķu ziņojumu.

Jaunais likums arī aizliedz ķirurģiskas procedūras starpdzimtes zīdaiņiem, kas piedzimuši ar vīriešu un sieviešu reproduktīvajiem orgāniem, lai tie vēlāk paši varētu izvēlēties savu dzimti.

 

Top komentāri

hi-hi
h
Tā seksuālie maniaki iegūst iespēju apmeklēt pretējā dzimuma tualetes, pirtis un pludmales. Un arī tikt vaļā no kriminālatbildības izvarošanas gadījumā. Likums nosaka, ka par izvarotāju var būt tikai vīrietis. Bet ja izvarotājs ieraksta pasē, ka viņš ir sieviete, tad viņš vairs nevar būt izvarošanas subjekts.
irlielāmērāticams
i
ka mediķu diagnoze nav nepieciešama, jo viss tāpat ir skaidri redzams.
Pravietisnejaukais
P
SKAIDRI REDZAMA PRĀTĀ JUKŠANA - PĒDĒJO LAIKU ZĪME... ESIET NOMODĀ!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits